Sluneční elektrárna v Blansku přišla o licenci. Bude muset zastavit provoz

Brněnský krajský soud zrušil licenci na provozování sluneční elektrárny firmy AKAM v Boskovicích na Blanensku. Důvodem byly rozpory v revizních zprávách. Podle soudu ještě k datu vydání licence část solární elektrárny nestála. Případ byl součástí hromadného podání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavnostní zahájení provozu největší české solární elektrárny Vepřek na Mělnicku

Slavnostní zahájení provozu největší české solární elektrárny Vepřek na Mělnicku | Foto: Jana Huzilová

„Rozhodnutí soudu je zásadní. Pokud budou chtít provozovatelé elektrárny v podnikání pokračovat, musí žádat Energetický regulační úřad o novou licenci. Do té doby, než ji dostanou, musí zastavit provoz,“ vysvětluje reportérka Českého rozhlasu Kateřina Pichalová.

Pokud dostanou nové povolení, podmínky už nebudou pro firmu tak výhodné. Některé elektrárny proto v minulosti o novou licenci nepožádaly a provoz ukončily.

Podle zástupců regulačního úřadu nelze vyloučit ani vracení peněz, které firma za pět let dostala navíc.

Boskovická elektrárna stejně jako čtrnáct dalších, na které si Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman stěžuje, dostala licenci před koncem roku 2010. Do té doby bylo možné získat také zvýšené státní dotace.

Zeman dnes naopak neuspěl se žalobou proti elektrárně v Osečné na Liberecku. Soud jeho žalobu zamítl. Podle mluvčího Petra Malého podá Nejvyšší státní zastupitelství kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Anna Jadrná, Kateřina Pichalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme