Spor státu s Lukoilem o 27,5 milionu soud odročil. Vrátí se k němu v červnu

Soud odročil jednání ve sporu státu a společnosti Lukoil Aviation Czech na polovinu června. Správa hmotných rezerv vymáhá po společnosti více než 30 milionů korun. Výsledek soudního sporu zajímá i Hrad. Jednatelem žalované firmy s vazbou na ruský ropný gigant Lukoil je totiž prezidentův poradce Martin Nejedlý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud

Soud | Foto: Český rozhlas, Filip Jandourek

Stát chce po společnosti, aby zaplatila pokutu i s úroky za to, že údajně Lukoil při obměně leteckého paliva vrátil méně pohonných hmot, než bylo ve smlouvě.

Společnost Lukoil Aviation Czech v roce 2009 odebrala 30 milionů litrů paliva, podle státu ho však vrátila jen polovinu. Za to dostal Lukoil pokutu, jenže ji odmítl zaplatit.

Právní zástupce firmy Jan Vondráček už dříve řekl, že Lukoil státu nic nedluží. „Nepřizná chybu, protože nikde žádnou chybu neudělal. Lukoil neporušil žádnou povinnost ze smlouvy, z níž je žalována smluvní pokuta, která je předmětem tohoto řízení,“ poznamenal právník.

Lukoil trvá na tom, že žaloba je protiprávní a nárok na smluvní pokutu je promlčený. Stát tvrdí opak.

„Podle nás tuto smlouvu nedodržel, a proto vznikla žaloba na zaplacení smluvní pokuty,“ řekl po posledním jednání soudu Pavel Hortig, mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Podle něj dosavadní výslechy verzi státu potvrdily.

Kromě milionů je v případu ve hře také budoucnost jednoho z nejvlivnějších mužů na Pražském hradě Martina Nejedlého.

O jeho postavení svědčí například to, že byl osobně u schůzky prezidenta Miloše Zemana s Vladimirem Putinem. Zeman už dříve vzkázal, že se po rozsudku rozhodne, jestli bude Nejedlý dál jeho poradcem.

Nejedlý k soudu nepřišel. Zastupoval ho právník Petr Syrovátko.

Lenka Jansová, Eliška Malínská, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme