Prezident Zeman odmítl na summitu Východního partnerství v Rize imigrační kvóty

Prezident Miloš Zeman odmítl imigrační kvóty. Na summitu Východního partnerství v Rize jednal s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Při asi půlhodinovém setkání spolu podle mluvčího Jiřího Ovčáčka mluvili právě o imigraci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: David Sedlecký, CC BY-SA 4.0

„Imigrační kvóty nejsou řešením problému,“ citoval prezidenta na twitteru jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Summit Východního partnerství se věnuje jiným otázkám. Imigrace je ale jedním z palčivých problémů, které unie potřebuje naléhavě řešit.

Prezident Zeman potvrdil postoj České republiky. Ta stejně jako Polsko nebo pobaltské republiky odmítá myšlenku, že by si osmadvacítka měla podle kvót stanovených Bruselem rozdělit převážně africké uprchlíky, kteří přijíždějí do jižní Evropy.

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker už dříve prohlásil, že Evropa kvóty potřebuje, stejně jako alespoň částečnou možnost legální imigrace.

Uprchlíci jsou podle něj jinak odkázáni na pašeráky a nebezpečné námořní trasy. Jen letos na nich zemřelo 1 800 lidí.

Návrh na kvóty projde jen tehdy, když ho podpoří kvalifikovaná většina zemí Evropské unie. To znamená nejméně 55 procent států, které představují aspoň 65 procent obyvatel unie.

Východní partnerství | Foto: Český rozhlas

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme