Zemětřesení zničilo v Nepálu 750 tisíc domů, další čekají na verdikt statiků

V Nepálu sčítají škody způsobené nedávnými zemětřeseními. Počet obětí se zastavil na čísle 8622 a otřesy zcela zničily 756 tisíc domů. Převážně vesnická stavení a starobylé domy ve městech. Tato bilance ale není zdaleka konečná. Tisíce a tisíce domů mají narušenou statiku a dříve nebo později se budou muset zbourat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nepál

Nepál | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Zvenku vypadá dům docela dobře, ale jak procházíme vnitřními prostorami, je zřejmé, že je velmi poničený. Není vyloučeno, že nakonec jej budou muset stejně strhnout.

„Toto je hlavní nosná zeď, je popraskaná, stejně jako další zdi v domě. Z ulice to vypadá, že dům je v pořádku, ale není. U většiny starých domů je to stejné. Stojí, ale jsou silně poničené,“ říká Rai a ukazuje svůj dům v centru Patanu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poškozený dům v centru Patanu si prohlédl zvláštní zpravodaj v Nepálu Jaromír Marek

Jak říká, on a jeho rodina nemají jinou možnost než v domě zůstat. „Musíme být opatrní, ale kam máme jít? Na ulici?“

Je vidět, že kuchyně je popraskaná, v rozích jsou pukliny, jako by se stěny od sebe rozestupovaly. Toto bývala místnost, kde sledovali televizi. Je zvláštní, že cihly se od sebe jakoby oddělily, pohromadě drží jen díky gravitaci nebo jen silou vůle.

Ve čtyřpatrovém domě bydlí Rai se ženou a malým synem, sestrou a jejich šestaosmdesátiletou matkou. Vzpomíná, že dům postavili v roce 1937, po posledním velkém zemětřesení. Ona se sem přivdala a prožila tady celý život. Teď je dům zničený a jeho dny jsou možná sečteny.

Domů, jako je tento, jsou v celém Nepálu tisíce a tisíce. Tradiční cihlové domy s dřevěnými vyřezávanými trámy a okenicemi. Až je prohlédnou statici, jejich ortel bude možná nemilosrdný.

Obětem zemětřesení v Nepálu mohou dnes lidé pomáhat s Českým rozhlasem

Číst článek

Nepál | Foto: Jaromír Marek

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme