Filmaři mapují osudy baťovských měst ve světě. Typické domky nejsou jen ve Zlíně

Po celém světě existuje několik desítek měst, která postavili členové slavné obuvnické rodiny Baťů. A tak typické cihlové domky nebo továrny najdete v indické džungli nebo na londýnském předměstí. Filmaři ze Zlína se snaží zachytit příběhy lidí z baťovských měst na třech kontinentech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příprava filmu o baťových městech ve světě

Příprava filmu o baťových městech ve světě | Foto: Karolína Garguláková

„V indické části je naším hlavním hrdinou mladý kluk Šona,“ popisuje kameraman vznikajícího dokumentárního filmu Lukáš Gargulák. Ve střižně ukazuje záběry z indického městečka Batanagar.

„Se svými kamarády hraje fotbálek, chodí na ryby na místní rybníček a to, že tam vzniká developerský projekt, mu vlastně absolutně nabourává to, na jaký život je zvyklý,“ vypráví příběh indického chlapce Gargulák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zlínští filmaři se snaží zachytit život v baťovských městech na třech kontinentech. Cihlové domky stojí třeba v Indii nebo Londýně

Na záběrech filmu se objevují notně vybydlené kostkovité baťovy domky, které v Indii postavila rodina moravského podnikatele.

Už čtyři města baťovského typu ve světě navštívil produkční filmu Michal Sikora, který říká, že cihlové domky a továrny jsou všude ve světě stejné, pouze přizpůsobené místní kultuře.

„V Holandsku je to pohled jak z magazínu, kde všechno je upravené a všechny zahrádky jsou tip ťop opravené, zatímco třeba Londýn zase vypadá jako taková rybářská osada, kolem které je Temže a hodně opevnění,“ popisuje produkční Sikora.

„Ten fakt, že ve světě je několik desítek dalších Zlínů, je například pro moji 15letou neteř úplně věc hraničící se sci-fi filmem,“ říká Karolína Garguláková, producentka, která s námětem pro film přišla.

Příprava filmu o baťových městech ve světě | Foto: Karolína Garguláková

„A proto jsme se rozhodli, že se k tomu vyjádříme a natočíme film. Chtěli jsme zjistit, jak baťovská města ve světě vypadají dneska, kdo tam žije a jak se jim tam žije,“ dodává Garguláková.

Tvůrcům filmu nejde ani tak o to ukázat historii nebo architekturu baťovských měst, jak říká kameraman Lukáš Gargulák.

„My tím filmem nesledujeme historickou ani tu architektonickou linku, ty města jsou všude stejná. V každém městě se ale snažíme najít jednoho hlavního hrdinu, skrze kterého ukážeme, jak se v tom místě žije dnes,“ doplňuje Gargulák.

Čtveřice mladých filmařů se za dalšími příběhy ze světových baťovských měst chystá třeba i do Brazílie. Film Baťalives by měl být připravený na jaře příštího roku.

Příprava filmu o baťových městech ve světě | Foto: Karolína Garguláková

Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme