Útočník se odpálil v saúdskoarabské mešitě, zabil až 20 šíitů

Při sebevražedném útoku v mešitě na východě Saúdské Arábie v době dnešních poledních modliteb zahynulo podle nemocničních zdrojů citovaných agenturou Reuters 20 lidí. Lékař z místa sdělil stanici BBC, že si atentát vyžádal deset mrtvých a nejméně 70 raněných. Mluvčí ministerstva vnitra oznámil, že zemřelo šest osob. K útoku se přihlásila radikální organizace Islámský stát (IS).

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Motlitebna ve vesnici Kadí v oblasti Katíf se stala těrčem útoku sebevražedného útočníka

Motlitebna ve vesnici Kadí v oblasti Katíf se stala těrčem útoku sebevražedného útočníka | Zdroj: Reuters

Dějištěm útoku byla modlitebna ve vesnici Kadí v oblasti Katíf, již obývají šíité, kteří jsou v sunnitské Arábii v menšině. Hlavní nemocnice v Katífu požádala dobrovolníky, aby přišli darovat krev potřebnou k ošetření raněných.

Hlava šíitského islámu v království muftí Abdal Azíz bin Abdalláh Šajch v televizi atentát označil "za zločin, který má rozeštvat Saúdské Araby a vyvolat problémy v zemi".

Na sociálních sítích se objevily snímky zakrvácených těl a modlitebních koberců. Někteří svědci atentátníka označili za Pákistánce, podle jiných byl oblečen od afghánského šatu. Zamíchal se mezi věřící a pak své nálože odpálil.

K akci se přihlásili radikálové z IS, kteří ovládají rozsáhlé oblasti v Iráku a Sýrii. Atentát údajně spáchal abú Ámir Nadždží, jehož fotografii islamisté zveřejnili spolu s prohlášením. Vzhledem ke jménu údajného atentátníka, které odkazuje na region Nadždž v okolí Rijádu, je možné, že pocházel ze Saúdské Arábie. IS se dnes přihlásil i k podobnému útoku na šíitskou svatyni v jemenské metropoli Saná, při němž bylo zraněno 13 lidí.

Muž truchlí za příbuzné zabité při útoku na motlitebnu ve vesnici Kadí | Foto: Reuters

Šéf IS abú Bakr Bagdádí loni vyzval saúdskoarabské příznivce této skupiny k útokům na šíity. Království v minulých měsících zatklo několik sunnitských extremistů podezíraných z přípravy útoků.

Saúdská Arábie má asi 25 milionů obyvatel a zhruba dva miliony z nich vyznávají šíitský islám. Většina z nich obývá právě východní oblast, která je bohatá na naleziště ropy. Šíité si už dlouho stěžují na diskriminaci v zemi, která vyznává striktní vahhábitskou podobu sunnitského islámu.

Oblast Katíf byla centrem šíitských protestů proti údajné diskriminaci v roce 2011. Při zásazích policie zemřelo 27 lidí a 250 skončilo ve vězení. Odborníci se obávají, že zapojení Rijádu do bojů proti šíitům v Jemenu domácí konflikt ještě vyostří.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme