V přípravě dává Bílým Tygrům zabrat trenér Aleš Pařez. Největším dříčem je podle něho Derner

23. květen 2015

Zklamání z minulé nepovedené sezony je v případě Bílých Tygrů pryč. Mužstvo už se téměř měsíc připravuje na příští ročník, kterým chce dát zapomenout na poslední tři roky bez účasti v play-off. Klubové vedení moc dobře ví, jak důležité je kvalitně absolvovat letní přípravu, a pro suchý trénink angažovalo nového kondičního trenéra. Týmu má v tomto směru pomoci Aleš Pařez.

„Chci kluky připravit na sezonu tak, aby měli co největší sílu a aby ji udrželi během sezony. Máme škálu hokejových cviků, snažíme se zlepšovat jejich pohyb. Děláme výpady, ohnutí, dřep, trénujeme stabilitu na jedné noze, dřep na jedné noze. Jsou to specifické věci, které jsou potřeba na hokej. Nechceme plýtvat energií tím, co nepotřebují,“ říká nový kondiční kouč Liberce.

Z konverzace s ním ihned nabydete dojmu, že je skutečně mužem na svém místě a že pod jeho vedením mají Bílí Tygři opravdu šanci posunout se, alespoň po fyzické stránce, o kus dál. „Já sám jsem hokej hrál poměrně na vysoké úrovni. Ale byl jsem pořád zraněný, a tak jsem se snažil zjistit od lidí, kteří tomu rozumějí, co třeba dělám špatně. Začal jsem se zajímat o to, jak můžu zlepšit svoje vlastní tělo. Potom jsem se připravoval na kemp Washingtonu v NHL a tam jsem měl výborného kondičního trenéra. Ten mi otevřel oči, zjistil jsem, jak se má trénovat,“ vzpomíná Aleš Pařez a připomíná vlastní příběh, který byl prý jasným impulsem stát se trenérem.

Po ukončení hráčské kariéry zůstal v zámoří, v Kalifornii studuje privátní institut zabývající se studiem těla. V letních měsících se ale obvykle vrací do Čech a jeho služeb pro individuální přípravu využívají třeba Martin Ševc, David Pastrňák nebo Jakub Vrána.

„Na kempu jsem ale vloni trénoval také reprezentační osmnáctku a dvacítku a tam jsem se potkal s Filipem Pešánem, který má velký zájem zlepšit organizaci Bílých Tygrů. Padli jsme si do oka, myslím, že se oba dva učíme a snažíme se otevřít dveře novým věcem. Můžu hráčům pomoci po stránce, kterou hodně lidí nezná, řada lidí kondičnímu tréninku moc nerozumí. Snažím se jít do detailů, týkajících se jídla nebo spánku. Chci pracovat okolo malých věcí, které potom můžou hrát velkou roli,“ vysvětluje Aleš Pařez, že liberecký realizační tým rozšířil díky známostem s hlavním trenérem Filipem Pešánem.

U týmu je Pařez prakticky od startu letní přípravy a za tu dobu už si udělal obrázek o morálce jednotlivých hokejistů. „Největší dříč je asi Lukáš Derner. Spolu s Výtiskem tomu dávají všechno. Vitásek je zase výborný atlet, ten vyhrál testy, které jsme udělali na začátku letní přípravy. Po letní přípravě se udělají znovu, abychom viděli, jestli se dostavily výsledky, kdo se v čem zlepšil, kdo zaostává a jaký měla příprava vliv,“ dodává nový kondiční kouč libereckých hokejistů Aleš Pařez.

autor: David Nyč
Spustit audio