Irácká vládní vojska se snaží znovu dobýt Ramádí, jsou jen pár kilometrů od města

Irácká armáda a šíitské milice zahájily podle agentury AFP útok na strategické město Ramádí západně od metropole Bagdádu. Hlavní město provincie Anbár začátkem týdne dobyli sunnitští radikálové z hnutí Islámský stát. K útoku na Ramádí jsou připravené stovky iráckých vojáků. Ofenzivu podporují také letecké útoky USA a jejich spojenců na obrněná vozidla a bojové pozice džihádistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irácký voják odnáší dítě z Ramádí nedaleko Bagdádu (19. května 2015)

Irácký voják odnáší dítě z Ramádí nedaleko Bagdádu (19. května 2015) | Zdroj: Reuters

Z vojenské základny ve městě Chalidýja se dalo směrem k Ramádí do pohybu několik armádních konvojů.

Podle irácké police provládní síly získaly zpět město Husajba vzdálené asi 7 kilometrů na východ od Ramádí. Britská BBC informuje, že hlavním hybatelem pozemní operace jsou šíitské milice o síle asi 3000 mužů.

Opačným směrem z Ramádí do Bagdádu prchají před džihádisty tisíce lidí. Podle OSN jich tento měsíc bylo na 55 tisíc, zhruba 500 v Ramádí zemřelo.

Až do hlavního města se ale utečenci dostat nemohou. Úřady jim totiž zavřely most, aby se s nimi do Bagdádu nedostali i džihádisté. OSN tvrdí, že tam lidé v horku umírají na dehydrataci. K běžencům už míří humanitární pomoc.

Mezitím se bojovníci z hnutí Islámský stát snaží probojovat do města Falúdža a přiblížit se tak Bagdádu, který je od Ramádí vzdálen zhruba 110 kilometrů.

Islámský stát | Foto: Český rozhlas

Viktor Daněk, Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme