KDU-ČSL chce zlepšit podmínky pro rodiny i drobné podnikatele

KDU-ČSL chce zlepšit podmínky pro rodiny i pro malé a střední podnikatele v Česku. Rozhodli o tom delegáti celostátního sjezdu strany při jednání o programových prioritách na příští dva roky. Sjezd odpoledne skončil ve Zlíně. Delegáti doporučili vedení strany, aby s ČSSD a hnutím ANO projednalo na vládní úrovni návrh na znovuzavedení daňové slevy na děti i pro živnostníky uplatňující paušál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sjezd KDU-ČSL, Zlín

Sjezd KDU-ČSL, Zlín | Foto: Filip Jandourek

Hlavní témata, kterým se chce KDU-ČSL v nejbližší době věnovat, jsou školství, věda a výzkum, větší transparentnost zdravotnictví, řešení problému migrace nebo bezpečnost potravin.

Staronové vedení chce také stranu zbavit klerikální nálepky, aby byla přijatelná i pro jiné než věřící voliče.

„Chceme, aby si lidé uvědomili, že jsou to univerzální hodnoty, které platí pro každého slušného člověka, a že jsme jim otevření,“ řekl předseda lidovců Pavel Bělobrádek a dodal:

Přehrát

00:00 / 00:00

KDU-ČSL na sjezdu ve Zlíně zvolila své vedení a naplánovala program do roku 2017. Více Věra Masopustová

„I když nemají dar víry, je pro ně KDU-ČSL správnou volbou, protože jsme politická strana, ne odnož žádné náboženské skupiny nebo církve.“

Podle bývalé místopředsedkyně KDU-ČSL Kláry Liptákové to ale neznamená, že by lidovci chtěli opustit křesťanské hodnoty.

„Pokud jsou v této straně, mají závazek hájit křesťanské principy a ideály,“ upozornila.

Delegáti také odsoudili agresi Ruska na Ukrajině a vyzvali vedení KDU-ČSL, aby začalo hledat kandidáta na prezidenta.

Kritika ANO kvůli dopravě

Dopravní expert strany Antonín Tesařík na sjezdu řekl, že hnutí ANO podle KDU-ČSL neplní koaliční smlouvu v oblasti dopravy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Zlíně skončil 16. sjezd KDU-ČSL. Sledoval ho i komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček

Podle lidovecké odborné komise chybí mimo jiné harmonizace silniční a železniční nebo řešení výběru mýta pro nákladní dopravu.

„Myslím, že nám, ČSSD i hnutí ANO jde o to, aby koaliční smlouva byla plněna ve všech bodech. Tady cítíme, že tam je dostatečně prostoru pro to, aby se to dalo řešit, a vnímáme kriticky, že právě to řešení tam není,“ konstatoval Tesařík.

Sjezd KDU-ČSL, Zlín, Pavel Bělobrádek | Foto: Filip Jandourek

Jana Čermáková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme