Držitel Nobelovy ceny za ekonomii John Nash zemřel při autonehodě

Americký matematik John Forbes Nash, který získal Nobelovu cenu za ekonomii a jehož život se stal inspirací pro oscarový film Čistá duše, přišel spolu s manželkou Aliciou o život při sobotní nehodě taxíku v New Jersey. Nashovi bylo 86 let. O tragédii informoval kanál ABC News.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Matematik a držitel Nobelovy ceny za ekonomii John Forbes Nash (snímek z března 2002)

Matematik a držitel Nobelovy ceny za ekonomii John Forbes Nash (snímek z března 2002) | Zdroj: Reuters

Kanál citoval státní policii, podle které řidič taxíku ztratil nad vozem kontrolu a narazil do svodidel. Podle místních médií manželé v době nehody neměli zapnuté bezpečnostní pásy.

Nash byl uznávaný za práci v oblastech teorie her a diferenciální geometrie, svou nejznámější teorii publikoval už 21 letech.

Nobelovu cenu za ekonomii obdržel v roce 1994. Spolu s ním ji získali i matematici Reinhard Selten a John Harsanyi. Tento týden Nash dostal prestižní matematickou Abelovu cenu za svou práci o Parciálních diferenciálních rovnicích.

V úspěšném filmu režiséra Rona Howarda z roku 2001 byl zachycen jeho boj se schizofrenií. Role Nashe se zhostil novozélandský herec Russell Crowe. Herečka Jennifer Connellyová získala za ztvárnění role jeho celoživotní partnerky Alicie Oscara. Snímek má rovněž Oscara za nejlepší film, pro nejlepšího režiséra a nejlepší adaptovaný scénář.

„Jsem v šoku... Jsem v srdci s Johnem, Alicií a rodinou. Bylo to úžasné partnerství. Čisté duše, čistá srdce,“ napsal Crowe na twitteru k tragickému úmrtí manželů.

John Nash působil až do své smrti na Princentonské univerzitě. V roce 2011 se tam s ním setkal i hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

„Působil velmi zvláštně. Často odbíhal od tématu rozhovoru a bylo poměrně těžké s ním udržet rozhovor v jedné linii. Nicméně když jsem pak četl, v jakém mentálním stavu se nacházel v 60. a 70. letech, působilo zázračně, že vypadal velmi normálně relativně k tomu, čím si prošel,“ popsal Českému rozhlasu Kovanda.

„Revolučně transformoval oblast nejen ekonomie, ale jeho teorie her se dají uplatnit i ve vojenství, v účetnictví, při vývoji umělé inteligence, v široké škále politického působení. Uplatnily se právě třeba ve vojenství, kde významně přispěly k postupu Spojených států v době kubánské raketové krize počátkem 60. let,“ dodal ekonom.

ČTK, Simona Bartošová, Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme