Skrytý pohled na Plzeň odhalí mobilní aplikace

24. květen 2015

Prohlédnout si Plzeň očima desingérky, veterána či bednáře. To všechno umožní mobilní aplikace projektu Skryté město.

Skryté město, tak se jmenuje netradiční průvodce, který umožní návštěvníkům Plzně prohlédnout si západočeskou metropoli originálním způsobem. Projekt patří mezi hlavní taháky Evropského hlavního města kultury 2015. Prostřednictvím lidských příběhů se návštěvníci seznámí s méně známými místy. Použít k tomu mohou speciální aplikaci v mobilu.

„Podstata té naší práce je vytahovat zapomenuté příběhy a zapomenutá fakta a konstruovat z nich něco, co je atraktivní, ale pořád má tu výpovědní faktografickou hodnotu, " přiblížil myšlenku projektu Skryté město jeho manažer Jakub Deml.

V tuto chvíli je součástí netradičního průvodce sedm postav. Vedle bednáře si lidé mohou vybrat architektku nebo designérku. Je tam ale také třeba Ukrajinka žijící v Plzni nebo rebel či malá holčička. Postavy pokrývají spektrum věkové, liší se ale i zaměřením, profesí nebo pohledem na život a na město. Tvůrci aplikace přitom mysleli hlavně na turisty, kteří Plzeň neznají. Cílem je, aby poznali kromě náměstí a pivovaru také periferii města jako třeba Bolevec, Hradiště, Doubravku a Roudnou. Všude tam je zavedou promyšlené trasy. Každá z nich trvá zhruba dvě hodiny.

„Může to být víc, pokud jdete pomalu. Některé ty trasy vyžadují i přesun městskou dopravou, třeba trasa veterána. Tam se člověk přesouvá z centra na Bolevec," upřesnil Jakub Deml.

Letošní turistická sezona vnáší do projektu Skrytého města hned několik novinek. Mobilní aplikace nabídne už celou paletu hovořících postav.

„V tuhle chvílí zatím jen pan bednář Václav, ale na konci června budou mluvit už všechny postavy, dokonce i v angličtině a v němčině," popsal Jakub Deml s tím, že další velkou novinkou pak je i možnost zamluvit si přes mobilní aplikaci konkrétního Plzeňana, který nabízí nějakou procházku nebo setkání u piva. Tuto možnost budou mít zájemci nejen sami pro sebe, ale také pro skupinu dvou až tří lidí.

Podrobnosti o celém projektu Skryté město najdete zde.

Aplikace Skryté město je zdarma ke stažení zde.

autoři: mkl , sch
Spustit audio