Kohoutkovou vodu v Dejvicích a Bubenči nebude možné pít nejméně do středy

Na náhradní zdroje pitné vody budou lidé v Dejvicích a Bubenči odkázáni nejméně do středy, potvrdil Českému rozhlasu starosta Prahy 6 Ondřej Kolář z TOP 09. Jsou třeba další testy. Do potrubí se podle předběžných výsledků dostala koliformní bakterie a lidem způsobila střevní obtíže. Lékaře kvůli tomu o víkendu vyhledalo asi 130 lidí. Desítky dalších přišly i v noci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Voda v Dejvicích a Bubenči není pitná, PVK oblast zásobují pomocí cisteren

Voda v Dejvicích a Bubenči není pitná, PVK oblast zásobují pomocí cisteren | Zdroj: ČTK

„Počet cisteren se bude ještě navyšovat o dalších 10, takže jich dohromady 63,“ řekl starosta Prahy 6 Ondřej Kolář. „Krizový stav bude trvat nejméně do středy.“

„Předběžné výsledky testů prokazují přítomnost koliformních bakterií ve vodě,“ zdůraznil starosta. Voda tak není určená k pití ani ústní hygieně, a to ani po převaření. Dá se s ní mýt, ale nikoli nádobí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nehodě v dodávce pitné vody mluvili starosta Prahy 6 Ondřej Kolář(TOP 09) a Václav Janda z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze

Ke kontaminaci zřejmě došlo během manipulace na vodojemu Na Andělce ve Střešovicích, odkud se mohly vyplavit usazeniny do systému, uvedl Kolář s odkazem na dosavadní informace od Pražských vodáren a kanalizací.

„Máme slíbeno, že odstávka bude trvat do středy. Doufejme, že déle trvat nebude,“ poznamenal Ondřej Kolář. Jak také uvedl, radnice pro informování obyvatel použila plakáty, tlampače, internet i ostatní média.

Zdravotní problémy měli v noci další lidé

„Dnes v noci byly ambulantně - zdůrazňuji ambulantně - vyšetřeny dvě až tři desítky pacientů. V podstatě ani jednoho z nich nebylo nutné hospitalizovat,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke.

„Je to rozhodně ale méně, než tomu bylo v noci ze soboty na neděli. Vypadá to, že nejhorší vlna už opadá.“

Obyvatelé části Prahy 6 postižení kontaminací vody dostanou odškodnění

Číst článek

Podle hlavní pražské hygieničky Zdeňky Jágrové předběžné výsledky ukazují, že příčinou potíží obyvatel Dejvic jsou pravděpodobně koliformní bakterie.

Pražské vodovody a kanalizace do sítě pouštějí více chloru, aby ji vyčistily. Vyšší množství látky člověku neublíží.

„Jedna větev té sítě, která byla podezřelá z kontaminace, byla odpojena. Je tam druhá větev, která není podezřelá z kontaminace, a ta je přechlorovaná,“ uvedla epidemioložka Zdeňka Jágrová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O opatřeních v části Prahy 6, kde došlo k závadě v dodávce pitné vody, mluvila v Ranním interview epidemioložka Zdeňka Jágrová

„Takže odpustit vodu do té míry, až ucítím pach chloru. Nemusíte se obávat, voda je přechlorovaná, ale zbytkový chlor je stále ještě v normě, takže nemůže způsobit žádné potíže,“ zdůraznila Jágrová.

Opatření související se špatnou kvalitou vody v Dejvicích a Bubenči se týká 32 tisíc lidí.

Lokalita je ohraničená ulicemi Milady Horákové, U Vorlíků, Na Zátorce, náměstí Pod kaštany, Wolkerova, Gotthardská, Goetheho, Za Císařským mlýnem, Papírenská, Jednořadá, Šestidomí, Ve Struhách, Čínská, Terronská, Pod Juliskou, Na Kvintusce, Na Šťáhlavce, Bílá, Božkova, Na Kocínce, Na Kotlářce, Kolejní, Na Vlčovce, Evropská, Gymnasijní, Pevnostní, Generála Píky, Svatovítská, Václavkova a Dejvická.

Voda v části Dejvic a Bubenče není pitná, střevní potíže postihly desítky lidí

Číst článek

David Černý, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme