Izraelský expremiér Olmert dostal za korupci osm měsíců vězení

Na osm měsíců poslal izraelský soud do vězení expremiéra Ehuda Olmerta za přijetí úplatku od amerického podnikatele Morrise Talanského. Vinným ho soud shledal již na konci března. V jiném korupčním procesu si 69letý Olmert už loni od soudu odnesl šestiletý trest vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý premiér Ehud Olmert před soudem

Bývalý premiér Ehud Olmert před soudem | Zdroj: Reuters

Státní zástupce požadoval trest ve výši 8 až 18 měsíců. Úplatky Olmert údajně přijímal v letech 1993 až 2006, kdy působil jako jeruzalémský starosta a ministr průmyslu a obchodu. Americký podnikatel Talansky mu údajně v obálkách během 15 let předal několik set tisíc dolarů.

Při projednávání případu v roce 2012 soudci Olmerta viny zprostili, v opakovaném procesu s novými důkazy ho ale nakonec shledali vinným. Olmertův obhájce už oznámil, že se proti rozsudku odvolá.

Nejvyšší izraelský soud nyní projednává odvolání v druhé Olmertově úplatkářské kauze, v níž hrozí expremiérovi šestiletý pobyt za mřížemi.

Kvůli dvěma obviněním z korupce opustil Olmert v roce 2009 post předsedy vlády, který zastával tři roky. Procesy považuje za vyřizování politických účtů. Jeho odstoupení uvolnilo místo pravicové vládě Benjamina Netanjahua.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme