Fotbalová Dukla se dostala do Brazílie. Dokument o klubu se promítal na festivalu

V zemi fotbalu se představil film o Dukle Praha. Dokument Hrdý na svůj klub se promítal při fotbalovém filmovém festivalu Cinefoot v Riu de Janeiro a letos se ještě dostane do dalších tří brazilských měst. Přímo na promítání, které bylo zároveň premiérou za hranicemi České republiky, byl i jeden z bývalých hráčů Dukly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitel Klubu přátel Josefa Masopusta Petr Procházka, bývalý hráč Dukly Josef Jelínek a konzul velvyslanectví v Brazílii Viktor Dolista

Ředitel Klubu přátel Josefa Masopusta Petr Procházka, bývalý hráč Dukly Josef Jelínek a konzul velvyslanectví v Brazílii Viktor Dolista | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

„Ty tři čtyři pády, tři čtyři vzepření se režimu, tohle jsme sem přijeli prezentovat. A jsme rádi, že se to dostalo až sem," říká Josef Jelínek, který v Dukle Praha prožil zlatá 60. léta.

Věta „S touhle partou lítám rád“, kterou pronáší pilot Dukly na konci filmu, se tak trochu hodí právě na tohoto hráče. V Brazílii je za poslední čtyři roky počtvrté.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dokument o fotbalové Dukle Praha se promítal na festivalu v Riu. Byl u toho i zpravodaj David Koubek

„Tolik kilometrů jsem snad nenalétal za celou svou fotbalovou kariéru. Ba ne, nalétali jsme mnohem víc, ale seběhlo se to tak, že jsem tu popáté," dodává Josef Jelínek.

Pátou návštěvou Jižní Ameriky byla cesta do Chile padesát let poté, co se československá fotbalová reprezentace probojovala do finále mistrovství světa, kde nastoupila - i s Josefem Jelínkem - proti Brazílii. A právě v roce 2012 se navázaly také první styky s festivalem Cinefoot.



O hrdosti a potěšení promítat dokument o Dukle Praha na tomto mezinárodním festivalu mluví i jeho zakladatel a ředitel Antonio Leal. Fotbalová tematika podle něj může vždy přiblížit Brazilcům rozdílné kultury. A přiblíží ji i v září také v Sao Paulu, Belo Horizonte a v Recife.

A možná znovu napřesrok. To by se mohl v Brazílii představit dokument o Josefu Masopustovi.

„Ten je v tuto chvíli již téměř před dokončení. Myslíme, že bychom ho mohli ve spolupráci s Českou televizí na festival přihlásit. Myslím, že bude také úspěšný, protože tam vystupují světové fotbalové celebrity jako Eusébio, který je dnes už po smrti, Pelé a řada dalších skvělých hráčů," říká Petr Procházka, ředitel Klubu přátel Josefa Masopusta, díky němuž se film Hrdý na svůj klub v Brazílii představil.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme