Vedení vládnoucí strany Syriza zamítlo návrh neuhradit MMF příští splátku řeckého dluhu

Tvrdé jádro řecké vládnoucí strany Syriza odmítá platit dluhy a chce znárodnit banky. Vedení strany ale tento návrh odmítlo. Situace kolem Řecka zůstává přesto nejistá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký premiér a lídr strany Syriza Alexis Tsipras

Řecký premiér a lídr strany Syriza Alexis Tsipras | Zdroj: Reuters

Vlny veřejného zájmu v neděli rozvířil řecký ministr vnitra Nikos Vutsis, když řekl, že země nesplatí další dluhy, protože na to nemá prostě peníze.

Posléze se přidal další zástupce krajního levicového křídla formace Syriza, ministr životního prostředí a energie Panajotis Lafazanis. Prohlásil, že odchod Řecka z eurozóny by nebyl katastrofou a nesplacení dlužné částky Mezinárodnímu měnovému fondu by nebylo teroristickým činem.

Nakonec ale v rámci své strany neuspěli. Při hlasování v ústředním výboru tyto radikální názory, které obsahovaly i návrh na znárodnění bank, neprošly rozdílem 20 hlasů.

Řecko má jen v červnu splatit v přepočtu 41 miliard korun. Podstatné ale je, jak se postaví k takzvaným úsporným opatřením. Země totiž zoufale čeká na výplatu zbývajících více než sedmi miliard eur - tedy téměř 200 miliard korun z dobíhajícího záchranného programu. Ten po prodloužení v únoru končí v červnu.

Eurozóna ale odmítá částku vyplatit do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády. Z těchto peněz přitom chtějí Atény splácet zejména svoje mezinárodní dluhy.

Uvnitř země však sílí hlasy, které chtějí takto získané finance využít naopak na výplatu důchodů a mezd státních zaměstnanců.

Strana Syriza podle agentury AP namísto návrhu svého levicového křídla schválila text, ve kterém stojí, že "vláda nepodepíše dohody, jejichž základem by byly předešlé záchranné programy pro Řecko, a odmítne ultimáta fanatiků do úsporných opatření."

V oficiálním stanovisku Syrizy přitom stále stojí, že "strana se nadále domnívá, že je možné dosáhnout vzájemně výhodné dohody."

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme