Žáci základní školy sehráli operu Brundibár. Na ostro, ve velkém profesionálním divadle

24. květen 2015

Netradiční spojení profesionálních umělců s dětmi umožnilo Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích. V květnu uvedlo dětskou operu Brundibár, kterou v režii Veroniky Riedlbauchové nazkoušeli žáci Základní školy Dukelská. Doprovázel je divadelní orchestr pod taktovkou dirigenta Jana Bubáka.

Inscenace vznikla z podnětu učitelky Ladislavy Polické. „Brundibár není žádné zvíře nebo strašidlo, ale flašinetář. Je to zásadně záporná postava, která chce mít moc a vládu. Dalšími postavami jsou Aninka a Pepíček, kteří shánějí jídlo pro nemocnou maminku, ale nemají peníze, a dostávají se do střetu se světem dospělých,“ nastínila.

Aninku ztvárnila Agáta Dopitová, podle které je role poměrně náročná, ale zvládla ji díky předchozím divadelním zkušenostem. Josef Kurz v úloze Pepíčka přiznal, že jemu dělal trochu potíže zpěv ve dvojhlase.

Jako režisérka inscenaci řídila Veronika Riedlbauchová, která v Jihočeském divadle působí jako vedoucí Ateliéru 3D. „Pro mě to byla velká událost, protože dělat Brundibára byl můj sen. Zajímavá je spolupráce s dětmi a projekt dostal další rozměr ještě tím, že v druhé části večera vystoupili pamětníci holokaustu.

Operu totiž napsal židovský skladatel Hans Krása, který byl transportován do Terezína. Tam se mu podařilo z propašovaných zbytků hudebního materiálu zrekonstruovat celé dílo a odehrát 55 repríz Brundibára přímo v ghettu.

Po poslední repríze, která sloužila nacistům k propagaci „vzorného města“ u příležitosti návštěvy Červeného kříže, poslal velitel terezínské pevnosti všechny účinkující do vyhlazovacích táborů.

Reportáž z příprav Brundibára si poslechněte v pořadu Na prahu v odkazu výše.
Další díly k poslechu najdete ZDE.

Spustit audio