Trojice Kadeřábek, Krejčí, Kadlec je v nominaci reprezentačního A týmu i jednadvacítky

Český fotbal čeká hektický červen se dvěma úkoly, které se trochu kříží. Prvním je zvládnout kvalifikační zápas 12. června na Islandu a přiblížit se tím účasti na ME dospělých ve Francii. Druhý spočívá v úspěchu na domácím Euru jednadvacítek, které je zároveň kvalifikací na olympijské hry v Riu. Nejnáročnější to bude pro tři sparťany, kteří se ocitli v nominaci na obě akce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalová reprezentace, Pavel Vrba

Fotbalová reprezentace, Pavel Vrba | Foto: Filip Jandourek

24 hráčů si zapsal do svého notýsku pro utkání s Islandem kouč A týmu Pavel Vrba a ještě o tři víc jich je v předběžném výběru trenéra Jakuba Dovalila pro přípravný kemp v Rakousku, kde bude reprezentace do 21 let ladit formu na domácí mistrovství Evropy.

Ve třech jménech se ale tyto dva seznamy překrývají. Trojice Pavel Kadeřábek, Václav Kadlec, Ladislav Krejčí se k jednadvacítce připojí až v Praze čtyři dny před turnajem. Poté, co se vrátí z Islandu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Vrba nominoval hráče pro utkání s Islandem. Výběr pro přípravný kemp prozradil i kouč jednadvacítek Jakub Dovalil. TK sledoval Jan Kaliba

„S Kubou Dovalilem jsme se bavili o hráčích, kteří věkově spadají i pod jednadvacítku, měli jsme schůzku i s předsedou a domluvili jsme se, že pokud budou v nominaci pro A mužstvo pro kvalifikaci s Islandem, budou hráči k dispozici A mužstvu, po návratu s Islandu by měli být k dispozici pro jednadvacítku,“ vysvětlil Vrba.

Toto téma bylo během jara hodně citlivé a mezi realizačními týmy obou výběrů budilo vášně. Teď se zdá být situace klidná. Program trojice Kadeřábek, Krejčí, Kadlec je jasný a Jakub Dovalil, který odpovídal na otázky v sále, kde při tiskové konferenci seděl i Pavel Vrba, je smířený s tím, že hráče, co by měli tvořit páteř jeho týmu při domácím Euru, uvidí až těsně před úvodním duelem proti Dánsku.

„Ty hráče jsme chtěli, ale A mužstvo je pořád A mužstvo. Na jeho úspěchu hodně záleží, jak se bude vyvíjet český fotbal. Takže hráči se normálně připravují na kvalifikační utkání, to je pro ně v tuto chvíli priorita. Jsou to hráči, kteří přerostli reprezentaci do 21 let. Takže kdybych to tak měl říct, k nám si odskočí,“ poznamenal Dovalil.

Jediný hráč silného ročníku 1992, který už se výrazněji prosadil v reprezentačním A týmu a jehož bude teď mít Jakub Dovalil od začátku přípravy na Euro pro sebe, je Matěj Vydra.

U útočníka, který dal šestnáct gólů ve druhé anglické lize, je ale zase jiný problém. Soutěž mu skončila na začátku května, jenže Watford mu zakázal připravovat se s některým z českých klubů. Až do 1. června mu tedy zbývá jen individuální příprava, cítí se špatně a bude velkou hádankou, jestli stihne herní pohodu zase včas najít.

„Máme pro něj zajištěný klub, kde by mohl trénovat, kde už mohl začít trénovat. Ale musíme jak hráč, tak i my respektovat anglický klub. Vypadá neústupně, ale pořád si myslíme, že jsou tam rezervy, na které můžeme působit. A ještě máme určitý časový prostor,“ nevzdává se manažer týmu do 21 let Jaromír Šeterle.

 

Nominace na soustředění před EURO U21! Co na ni říkáte?

Posted by Fotbalová lvíčata on 25. květen 2015

Ovšem právě stávající tři týdny pauzy rozhodly o tom, proč o Vydru nestál Pavel Vrba pro zápas reprezentačního “Áčka“ na Islandu. Obejde se i bez kanonýra Slavie Milana Škody.

„Přiznám se, že jsem se rozhodoval mezi dvěma jmény, co se týká ofenzivních hráčů. Byli to Necid a Škoda a nakonec jsem se rozhodl pro Necida. I z toho důvodu, že s námi už na nějakých srazech byl. Ale určitě je Škoda jedním z těch, kteří prostor v brzké době dostanou,“ slíbil reprezentační trenér.

Dvěma útočníky v nominaci jsou Tomáš Necid a David Lafata. Nováčkem je Jan Kovařík, 26letý plzeňský univerzál na levý kraj hřiště. „Honza v jarní části patří ke klíčovým hráčům v Plzni, je pro ni hrozně důležitý v útočné fázi. Nominaci si zasloužil. Navíc může hrát levého beka i záložníka, proto dostal příležitost," řekl Vrba na tiskové konferenci.

Zápas s Islandem se hraje 12. června v Reykjavíku a Češi budou hájit první místo v tabulce skupiny A. Vrbův tým má po polovině kvalifikace jednobodový náskok před nadcházejícím soupeřem, kterého na podzim v Plzni porazil 2:1.

Jan Kaliba, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme