Ve filmu Dítě číslo 44 se objeví čeští herci. V Rusku americký thriller zakázali

Do českých kin se tento týden chystá americký thriller Dítě číslo 44. Film se odehrává v 50. letech v Sovětském svazu a natáčel se mimo jiné v Česku. V Rusku jeho po promítání zakázali. V hlavních rolích se představí Tom Hardy, Gary Oldman a Naomi Rapaceová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autor knižní předlohy amerického filmu Dítě číslo 44 Tom Rob Smith

Autor knižní předlohy amerického filmu Dítě číslo 44 Tom Rob Smith | Zdroj: ČTK

Detektiv Lev Děmidov je součástí mašinérie sovětské tajné služby. Válečný hrdina má velmi krvavou přítomnost, protože se podílí na potírání všech odpůrců komunistického režimu.

Děmidov se zaplete do případu, ve kterém je obviněna jeho manželka, a dostane se do problémů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do českých kin se tento týden chystá americký thriller Dítě číslo 44. Film představil publicista a spolupracovník ČRo Pavel Sladký

Diváci v Rusku ale film Dítě číslo 44 neuvidí. Úřadům se snímek Daniela Espinosy, na kterém se podílel i známý režisér a producent Ridley Scott, nelíbí, protože údajně překrucuje historická fakta a není spravedlivý vůči ruskému lidu.

Jedna z prvních scén například ukazuje sovětské vojáky, jak zvedají rudý prapor nad Reichstagem pod dobytí Berlína, a voják si musí na příkaz fotografa sundat několikery hodinky, které má na ruce.

„Film měl mít premiéru těsně před velkými ruskými oslavami konce války. V téhle atmosféře nebylo v Rusku možné film uvést,“ vysvětluje filmový publicista a spolupracovník Českého rozhlasu Pavel Sladký.

Thriller se částečně natáčel v Česku

Část filmu se natáčela v Praze, například v metru na trase B. V řadě vedlejších rolí se tak objeví čeští herci.

„Nejvíce vypovídajícím momentem jsou závěrečné titulky filmu, které jsou plné českých jmen. Z těch nejvýraznějších, kteří ve snímku i mluví, bych zmínil Ondřeje Malého nebo Petra Vaňka,“ vyjmenovává Sladký.

Filmový publicista prý snímek hodnotí stejně jako řada jeho kolegů, a to s rozpaky.

„Ve srovnání s knihou, bestselerem Dítě číslo 44, film trochu pokulhává a v některých pasážích působí trochu jako hollywoodská rutina,“ uzavírá Pavel Sladký.

Pavel Sladký, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme