Syrská armáda útočí na pozice Islámského státu v Palmýře

Syrská armáda se pokouší dobýt zpět město Palmýra. Letectvo podniklo nejméně 15 náletů na pozice takzvaného Islámského státu. Džihádisté město obsadili minulý týden. V posledních dnech přibývá zpráv o vraždách, které Islámský stát v dobytém městě páchá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oáza Palmyra v syrské poušti je na seznamu světového dědictví UNESCO, ale když ji dobyla teroristická bojůvka Islámského státu, turistický magnet se změnil v měsíční krajinu

Oáza Palmyra v syrské poušti je na seznamu světového dědictví UNESCO, ale když ji dobyla teroristická bojůvka Islámského státu, turistický magnet se změnil v měsíční krajinu | Foto: Eustache DIEMERT, CC BY 1.0

Jeden z uprchlíků z Palmýry reportérovi Českého rozhlasu řekl, že od lidí, kteří ve městě zůstali, přicházejí hrůzné zprávy o vyvražďování celých rodin včetně dětí. Jediným proviněním prý bylo to, že hlavy těchto rodin pracovaly pro syrskou státní správu nebo pro státní naftařskou společnost.

Jestli se syrské armádě povede dobýt Palmýru zpět, není vůbec jisté. Dosud se ukázalo, že samotné nálety jsou v boji proti Islámskému státu neúčinné. S výjimkou iráckého Tikrítu se také nepodařilo dobýt zpět žádné město, které džihádisté ovládli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Sýrii a Iráku sleduje blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Syrská armáda je navíc oslabená a v poslední době ztrácí i v bojích s umírněnou opozicí, kterou podporují Turecko a Saúdská Arábie.

Chystá se bitva o Ramádí

Džihádisté před více než týdnem dobyli také irácké město Ramádí. Irácký premiér Hajdar Abbádí prohlásil, že znovudobytí města iráckou armádou je otázkou dnů.

Vládní jednotky, šíitské milice i posily z místních sunnitských kmenů se šikují u města a chystají se na útok. Přicházejí ale i zprávy o tom, že do Ramádí kamiony přivážejí další stovky bojovníků Islámského státu.

Islámský stát | Foto: Český rozhlas

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme