Chcete si z dovolené přivézt mořský korál? Budete mít problémy se zákonem

25. květen 2015

Slonovinu, hroší zuby, korály a lastury každý rok najdou celníci v zavazadlech českých turistů. Lidé tak porušují zákon. Suvenýry z cest musí odevzdat a navíc zaplatí pokutu a jejich přestupek může být v některých zemích posuzovaný jako trestný čin.

„V loňském roce jsme zadrželi asi 4500 předmětů, například boty z krokodýlí kůže,“ uvádí Erik Geuss, ředitel České inspekce životního prostředí.

Řada lidí se podle jeho slov dopouští přestupku nevědomky. „Každý si chce něco přivézt z dovolené a mnohdy lidé neví, co je chráněno. Nesmí se dovážet tvrdé korály z moře, želvovina nebo kůže z varana. Takto jsme zabavili například peněženku z kůže varana, kterou turista koupil na tržišti v Tunisku. Varan je ale kriticky ohrožen, takže mu bylo zboží na letišti zabaveno a musel zaplatit pokutu,“ dodává.

Velkou skupinu hříšníků tvoří ale i ti, kteří se zapojují do organizovaného zločinu a úmyslně se snaží přes hranice převézt slonovinu, tygří kosti nebo rohy nosorožců. Podle Erika Geusse těchto případů v poslední době přibylo.

Informace o předmětech a materiálech, které se nesmí dovážet, najdou turisté na webových stránkách České inspekce životního prostředí. Poskytnout by je také měla každá cestovní kancelář. V některých zemích hrozí za porušení pravidel až několik let vězení.

Zabavené věci ze zavazadel českých turistů
autoři: pfr , Andrea Poláková
Spustit audio