Na české policisty v Kosovu se střílelo. Nikdo nebyl zraněn

Na čtyři české policisty stříleli v Kosovu neznámí útočníci. Naštěstí nikdo nebyl zraněn. Střelec zasáhl vozy do čelního skla, podle policie byla zřejmě použita zbraň menšího kalibru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezinárodní síly hlídají přechody spojující srbskou část  Kosova se Srbskem

Mezinárodní síly hlídají přechody spojující srbskou část Kosova se Srbskem | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Podle velitele podpůrné policejní jednotky v Kosovu Tomáše Tesárka současný incident vypovídá o současné situaci na severu Kosova, která je velmi křehká a těžko předvídatelná.

„Za poslední tři roky jsme měli tři podobné incidenty, jeden z nich skončil tragicky,“ připomněl Tesárek. Nynější útok podle něj pravděpodobně nebyl zaměřen adresně na české policisty.

„Naše zkušenosti nám říkají, že útok může souviset s příslušenstvím k misi EULEX jako takové. Nikoli vůči lidem, kteří sedí v těch vozidlech.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O útoku na české policisty mluvil velitel podpůrné policejní jednotky v Kosovu Tomáš Tesárek

Na mezinárodní misi se podílí v současné době 10 členských států Evropské unie. Češi například poskytují ochranu svědkům a čelním představitelům mise a podílejí se na zatýkání osob. Významnou činností jsou taky ozbrojené patroly nebo eskorty na severu Kosova.

Čeští policisté působí v Kosovu od podzimu roku 2012. Pokračovat budou s největší pravděpodobností až do konce mandátu mise, tedy do června příštího roku.

Mise Eulex zřízená na základě rezoluce OSN funguje v Kosovu od roku 2008. Jedná se o mírový projekt, který má stabilizovat problematický region a také posílit nezávislost tamní policie a justice.

Vladimír Kroc, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme