Místo útěkové vazby elektronický náramek, navrhuje vláda

Vazbu by do budoucna mělo být v určitých případech možné nahradit takzvanými elektronickými náramky. Návrh ministerstva spravedlnosti na změnu trestního zákoníku dnes schválila vláda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektronický náramek

Elektronický náramek | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

„Bude se moci nahrazovat vazba u těch pachatelů, o kterých nebude hrozit, že utečou, že budou mařit vyšetřování a budou dodržovat povinnosti. Ročně se to může týkat řádově desítek pachatelů,“ říká ředitelka Probační a mediační služby Jitka Čádová.

Jednorázové vstupní náklady mají být asi 10,5 miliónů korun, provozní pak 100 korun na den pro jednu monitorovanou osobu. Peníze půjdou z rozpočtu ministerstva spravedlnosti, které by zároveň chtělo zajišťovat provoz monitorovacího centra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Šedesátky byla ředitelka Probační a mediační služby Jitka Čádová

Jitka Čádová neočekává výrazné ekonomické úspory. Největší pozitivní dopad je podle ní na samotné obviněné, kteří nejsou vyčleněni z běžného života.

„Nemusí být izolováni, mohou se zapojit do běžného života a mohou si plnit své povinnosti.“

Zákon teď umožňuje využít elektronické náramky pouze u trestu domácího vězení a u podmíněně propuštěných vězňů, kteří mají povinnost zdržovat se doma.

Pokud novinka projde legislativním kolečkem a výběrové řízení bude bez problémů, mohly by se náramky prvním odsouzeným nasazovat v prvním čtvrtletí příštího roku.

Elektronický náramek na noze | Foto: Pavel Novák

Vladimír Kroc, Igor Maňour, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme