Průhledné a řádně zdaněné firmy můžou získat značku Taxparency

Firmy, které v Česku řádně platí daně a neskrývají své vlastníky, budou moci získat značku Taxparency. Podnikům by měla přinést konkurenční výhodu v podobě lepší pověsti u spotřebitelů. Taxparency je společným projektem neziskových organizací Transparency International ČR a spolku Lexperanto.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Slibujeme si od toho pokus řešit téma, které v celé Evropě rezonuje, tedy téma daňových úniků firem, otázku otevřenosti, agresivní daňové optimalizace,“ vysvětluje ředitel Transparency International Česká republika David Ondračka a dodává:

„Chceme pozitivně motivovat a odměnit ty firmy, které jsou otevřené ve své vlastnické struktuře, zároveň přiznávají, kolik reálně zaplatily na firemních daních a kolik odvedly do státního rozpočtu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Značku Taxparency získají firmy, které řádně platí daně a odhalí vlastníky. Přiblížil ředitel Transparency International ČR David Ondračka

Podle Ondračky podniky značku dostanou po vyplnění údajů na webu organizace. Získají ji pouze firmy, které prokážou míru zdanění vyšší než deset procent.

U malých a středních podniků se míra zdanění zisku typicky pohybuje mezi 15 a 20 procenty. Naopak u těch největších firem schopných agresivní daňové optimalizace a vytváření složitých vlastnických struktur se tato míra mnohdy pohybuje mezi nulou a pěti procenty.

Provoz registru a udělování značky budou spuštěny na podzim roku 2015. Zájem už prý projevily první firmy.

Projekt Taxparency navazuje na revoluční směrnici proti praní špinavých peněz, kterou minulou středu schválila Evropská komise. Podle ní budou muset všechny obchodní společnosti registrované v EU zveřejnit informace o svých vlastnících, a to až na úroveň fyzických osob.

Podle posledního průzkumu Transparency International souhlasí 83 procent respondentů v ČR s tím, že by vláda měla vyžadovat, aby společnosti zveřejňovaly skutečná jména všech svých akcionářů a majitelů.

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme