Německo kvůli summitu G7 zavedlo namátkové hraniční kontroly

Na hranicích Německa dnes začaly namátkové kontroly. Dotknout se mohou řidičů, kteří jedou z Česka nebo Rakouska. Kontroly jsou součástí bezpečnostních opatření k chystanému summitu skupiny zemí G7. Setkání sedmi největších ekonomik světa letos pořádá Bavorsko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kontrola německé policie (ilustrační foto)

Kontrola německé policie (ilustrační foto) | Foto: Jiří Hošek

Hraniční kontroly budou probíhat místně i časově flexibilně, v závislosti na vývoji situace. A to výhradně na německém území, po celé délce česko-německé hranice.

Německá policie oznámila, že intenzita kontrol se bude zvyšovat s blížícím se termínem summitu. Kontroly se budou týkat také cestujících autobusem či vlakem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německo dnes zavedlo dočasné pohraniční kontroly kvůli červnovému summitu G7, který proběhne v Bavorsku. Detaily přiblížil zpravodaj Pavel Polák

Česká policie proto cestující upozorňuje, aby v daném období s možností hraničních kontrol počítali. „Zároveň apelujeme na zákonnou povinnost cestovat do zahraničí výhradně s platným cestovním dokladem,“ uvádí policie.

Státy, které jsou součástí schengenského prostoru, můžou obnovit hraniční kontroly pouze po konzultaci s ostatními zeměmi a jenom na omezenou dobu - maximálně na 30 dní.

Německo už dočasně zavedlo hraniční namátkové kontroly během pořádání mistrovství světa ve fotbale v roce 2006 a při summitu G8 v roce 2007. Teď akci spouští na 21 dní.

Důvodem kontrol je zajištění bezpečnosti jednotlivých šéfů států a vlád zemí G7, zabránění příjezdu potenciálních násilníků na spolkové území a zajištění nerušeného průběhu akce.

Summity největších ekonomik světa, stejně jako například jednání Světové banky či Mezinárodního měnového fondu doprovázejí tradičně protesty odpůrců globalizace.

Německo chce také zabránit tomu, aby se opakovala situace, jaká nastala letos ve Frankfurtu nad Mohanem při slavnostním otevření nové budovy Evropské centrální banky. V centru města propukly násilnosti, hořela auta, demolovaly se výlohy.

Summit G7 se koná 7. a 8. června na bavorském alpském zámku Elmau, který byl přebudován na luxusní hotel. Jeho bezpečnost by mělo dohromady zajišťovat asi 3 300 policistů.

Pavel Polák, Pavlína Nečásková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme