Speciál Radiožurnálu: Vrátí se do Nepálu turisté?

Do zemětřesením postiženého Nepálu stále směřuje humanitární pomoc. Na 750 tisíc domů je zničených, turistické cesty uzavřené. Nabízí se otázka, z čeho bude země, která žije převážně z turistického ruchu, žít. Kdy se země otevře turistům? A jak vypadá obnova Nepálu? Ve speciálu Radiožurnálu se sešli lidé, kteří Nepál krátce po zemětřesení navštívili.

Krátce po zemětřesení přicestovala do Nepálu Denisa Bultasová, koordinátorka humanitární pomoci společnosti Člověk v tísni. „První pohled na hlavní město Káthmándú nebyl překvapivě tak strašný, úplně zničené bylo historické centrum, mnoho čtvrtí ale bylo v podstatě v pořádku,“ popisuje.

Podotýká také, že je rozdíl mezi kvalitou budov, ty méně kvalitní popadaly a moderní zůstaly stát. S tím souhlasí i zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Marek, který zamířil do nepálského Káthmándú. „Ve městě popadaly historické budovy, o to je to horší, ale celé velké čtvrti jsou nedočtené,“ říká s tím, že velká část historie nenávratně zmizela. „Duch měst je pryč,“ dodává.

Čtěte také

Ve vesnicích a v horách by ale bylo rozumnější, aby se stavělo z tradičních materiálů. Ty totiž podle zpravodaje Českého rozhlasu Ľubomíra Smatany, který zemi rovněž navštívil, dokáží odolat mírným zemětřesením. „Hlína dobře vstřebává malé otřesy, proto tam po staletí byly hliněné domy. Kdyby to bylo celé z betonu, tak budou padat betonové bloky a mrtvých by bylo daleko více,“ upozorňuje.

Turisté jen tak nepříjedou, míní Nepálci

Do Nepálu směřovalo každoročně tisíce turistů, do země se ale nyní nedoporučuje cestovat. „Turistický ruch je velice limitován. Hlavní rekonstrukce země nastane až po monzunech,“ vysvětluje Miloslav Stašek, velvyslanec České republiky v Indii, pod kterého spadá i oblast Nepálu.

Čtěte také

Země má pro horskou turistiku dvě sezony – tu nynější, která probíhá v dubnu a květnu, a pak v říjnu po monzunech. „Snad se situace stabilizuje a následující sezony bude možné bez problému absolvovat,“ dodává.

I podle Jaromíra Marka je důležité, aby se turisté do země vrátili ve druhé části sezony. „Ale když jsme se bavili s místními lidmi, kteří se pohybují v turistickém ruchu, tak ti předpovídali, že se jen tak do země nevrátí. Jedna věc je vlna solidarity, ale něco jiného návrat do reálu, lidé váhají, zda mají zemi navštívit,“ vysvětluje.

Jaromír Marek a Denisa Bultasová ve speciálu Radiožurnálu

A Ľubomír Smatana podotýká, že přístupové cesty jsou zavřené a v dohledné době nebude možné absolvovat nějakou expedici v horách. „Pro letošní rok je to ztracená záležitost,“ míní.

Snad proto lidé na Nepál nezapomínají. „Do humanitární sbírky Člověka v tísni se nasbíralo 25 milionů korun, a to právě proto, že Češi do Nepálu rádi cestují,“ vysvětluje Denisa Bultasová.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.