Íránským řidičům zdražuje benzín o 40 procent, za litr zaplatí 8,50 koruny

Íránským řidičům ode dneška zdražuje benzín o 40 procent. Přesto za litr zaplatí ve srovnání s Evropou pakatel, v přepočtu je to pouhých 8 korun 50 haléřů za litr.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První linka, která přemění plastový odpad na benzin, by měla fungovat již příští rok

První linka, která přemění plastový odpad na benzin, by měla fungovat již příští rok | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Ještě včera stál benzín v Íránu pouhých šest korun. Cena jde nahoru kvůli omezení státních dotací na pohonné hmoty. Írán tak ročně ušetří obrovské peníze, podle agentury AP je to v přepočtu ročně 800 miliard korun.

Íránská vláda se pokoušela rušit dotace už několikrát, první pokusy vyvolaly protesty, loňské zvýšení cen se už obešlo bez velkých problémů. Řidičům dneškem padá další výhoda, na každé auto si dosud mohli každý měsíc načerpat 60 litrů benzinu za výhodnější cenu, to už podle íránské televize také nebude možné.

Írán je čtvrtým největším vývozcem ropy na světě, na jeho území je údajně desetina světových zásob. Samotná spotřeba pohonných hmot v Íránu je obrovská, i kvůli velkým vzdálenostem, denně je to 70 milionů litrů benzinu.

Kompenzace za sankce

V arabských zemích, které těží ropu, jsou ceny na jiné úrovni než v Evropě, i tak ale Írán patřil k zemím s mimořádně levnými pohonnými hmotami. A to vedlo k nelegálnímu prodeji do sousedních zemí.

Zdražení benzínu má také vylepšit ekonomickou situaci Íránu, na jeho hospodářství doléhají mezinárodní sankce uvalené za jeho kontroverzní jaderný program. Očekává se ale, že současná jednání by měla přinést dohodu, která umožní zrušení sankcí.

Pro srovnání, v České republice stojí nyní podle údajů společnosti CCS nejprodávanější Natural 95 v průměru 32,70 koruny za litr a nafta 32,30 koruny. Podle analytiků se ale cena v dalších týdnech zvedne zhruba o korunu tak, jak je to v létě obvyklé.

V Polsku a Rakousku je benzín v průměru o něco levnější, v Německu o něco dražší, nejvíc stojí v Británii a Itálii. Vývoj cen ropy, které ovlivňují ceny pohonných hmot, je zatím s otazníkem. Ropy je na trhu dost, takže by zdražovat neměla, navíc právě Írán plánuje výrazně zvýšit produkci. Zvlášť pokud se dohodne s velmocemi na zrušení sankcí.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme