Ve sbírce ČRo na pomoc Nepálu se vybralo už přes sedm milionů korun

Už přes sedm milionů korun přispěli posluchači Českého rozhlasu na pomoc Nepálu. A sbírka, jejíž výtěžek půjde na obnovu dvou zemětřesením poničených vesnic, pokračuje dál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pomáhejte s námi Nepálu

Pomáhejte s námi Nepálu | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Za vybranou částku Český rozhlas pomůže obnovit domy ve vesnici Simthalí v distriktu Kávre a v Dahú v distriktu Rámečháp. Zemětřesení tam zničilo celkem 900 domů.

Lidé mohou na pomoc Nepálu dál přispívat, a to na účet 200 9999 200/0300 nebo posílat DMS ve tvaru DMS PRONEPAL na číslo 87 777. Jedna DMS stojí 30 korun, obdarovaný obdrží 28,50.

Kromě nových domů budou v Nepálu potřeba i nouzové přístřešky – monzunová sezóna sice ještě nezačala, v některých částech země však už prší, což Nepálcům ztrpčuje život.

„Oni spí pod nějakými plachtami. Případně přečkávají někteří i pod širým nebem a ty monzunové deště můžou poškodit domy, které už někdo začal rekonstruovat,“ říká Tereza Hronová z organizace Člověk v tísni.

Podle OSN je v zemi pořád potřebná i základní humanitární pomoc. Jsou oblasti, vesměs ty v nepřístupném horském terénu, kde lidé kvůli poničené infrastruktuře nemají přístup k jídlu.

„Nemají přístup na trhy, takže si to jídlo nemohou koupit, často jim třeba spadly sýpky nebo nějaké sklady,“ přibližuje Hronová.

Takovou pomoc zajišťují z velké části humanitární organizace v čele se Světovým potravinovým programem. Dá se očekávat, že déšť jejich práci ztíží. „Zhorší se silnice, takže bude mnohem složitější dostat se do těch složitějších oblastí, už tak tam jsou sesuvy půdy,“ dodává Tereza Hronová.

Dvě silná zemětřesení se v Nepálu ozvala v dubnu a v květnu, oběti na životech a ranění se počítají na tisíce.

Nepál - zemětřesení | Foto: Český rozhlas

kov, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme