V kauze Nagyová skončily závěrečné řeči. Soud vynese rozsudek v pátek

V případu údajného zneužití Vojenského zpravodajství skončily závěrečné řeči. Kromě bývalé šéfky vládního kabinetu Jany Nečasové, dříve Nagyové, je přečetli všichni obžalovaní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jana Nagyová Nečasová soud

Jana Nagyová Nečasová soud | Foto: Filip Jandourek

Bývalí šéfové Vojenské tajné služby Milan Kovanda a Ondrej Páleník a také zpravodajec Jan Pohůnek žádají zproštění obžaloby. Podle Pohůnka se jejich vina během hlavního líčení neprokázala.

„Po celou dobu, co probíhalo soudní přelíčení, nebyl předložen jediný důkaz, který by ukázal, že to, co obžaloba uvádí ve výrokové části, se stalo,“ řekl Pohůnek. Státní zástupce Rostislav Bajger tvrdí opak. „Je pochopitelné, že se obžalovaní musí určitým způsobem hájit. My to respektujeme, vyslechli jsme si to a vše ostatní je na zvážení soudu,“ doplnil.

Obžalovaná Jana Nečasová se ze zdravotních důvodů hlavního líčení neúčastní. Řada výslechů svědků a také závěrečné řeči se odehrály kvůli utajovaným informacím s vyloučením veřejnosti.

Státní zástupce chce pro všechny čtyři obžalované tresty od tří do čtyř let vězení. Rozsudek v případu údajného sledování někdejší manželky premiéra Radky Nečasové vynese Obvodní soud pro Prahu 1 v pátek dopoledne. Soudkyně Helena Králová potvrdila, že rozhodnutí bude veřejné.

Kauza vedla k pádu vlády

Jana Nagyová (dnes Nečasová) nechala podle obžaloby na podzim roku 2012 sledovat z osobních důvodů tehdejší manželku premiéra Petra Nečase Radku. Obžaloba tvrdí, že došlo ke zneužití vojenské rozvědky.

Obžalovaní tvrzení o sledování odmítají. Představitelé rozvědky uvedli, že dostali úkol 'z nejvyšších míst', aby provedli takzvané kontrasledování, tedy prověřili podezřelý pohyb kolem manželky premiéra a bezpečnostní riziko pro stát.

Policie zadržela Nagyovou a další vysoce postavené úředníky v polovině června 2013, kauza vedla až k pádu vlády.

Aktéři v kauze Nagyová | Foto: Český rozhlas

ČRo, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme