Jídlo v nemocnicích nebývá pestré a obsahuje více soli, odhalili hygienici

Strava v jídelnách nemocnic nebo zařízeních sociálních služeb nebývá pestrá a často obsahuje více soli a špatný poměr živin. Odhalila to pilotní kontrola hygieniků ve 111 zařízeních. Výsledky dnes zveřejnil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocniční jídlo (ilustrační foto)

Nemocniční jídlo (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Kontroly v reálu potvrdily, že strava v nemocnicích není příliš pestrá. Opakuje se velmi omezená nabídka zejména u snídaní a večeří, ve čtvrtině porodnických odděleních pacientky dostávaly jídlo s nedostatečnou energetickou hodnotou, zvýšeným obsahem soli nebo nesprávným poměrem základních živin,“ upřesnil Němeček.

K tomu ale ministr Němeček poznamenal, že i když člověku jídlo nechutná, neznamená to hned, že je špatné.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kvalitě stravování v nemocnicích mluvili na Radiožurnálu hlavní hygienik Vladimír Valenta a šéfka Asociace nemocnic Jaroslava Kunová

„Ne vždycky to, že lidem ne úplně chutná jídlo v nemocnicích, je způsobeno tím, že jídlo nebylo dostatečně kvalitní. Mnozí z nás jsou zvyklí poměrně výrazně kořenit, solit a podobně, a to v nemocnicích, zvlášť u některých diagnóz není možné, protože jídlo je součást léčebného procesu,“ upozornil.

Podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty se ale našly i případy, kdy bylo jídlo v pořádku. V takových zařízeních přistupovali k pacientům individuálně.

Ministerstvo zatím seznam nezveřejní

Seznam nemocnic a sociálních zařízení, které nevyhověly požadavkům, zatím ministerstvo zdravotnictví nezveřejnilo, protože šlo o první takto zaměřené kontroly, ve kterých chce dál pokračovat.

Výkonná předsedkyně Asociace nemocnic Jaroslava Kunová vidí cestu ke zlepšení v dobrém financování zdravotnictví, dobrém hospodaření nemocnic a v kvalitních stravovacích zařízeních. Nezbytný je i zájem všech zúčastněných - zaměstnanců jídelen, dietních sester i samotných lékařů.

„Jsou kuchyně, které jsou dobře vybavené, mají moderní přístroje, takže můžou vytvořit stravu pro pacienta, která je dietní a skutečně dobrá. Ale investice do nového stravovacího zařízení jsou veliké a některé nemocnice ani nejsou schopny z vlastních zdrojů to samy zainvestovat,“ upozornila Jaroslava Kunová ve vysílání Radiožurnálu.

V restauracích rozdány pokuty za skoro čtyři miliony

Hygienici se při kontrolách zaměřují také na restaurace a jídelny. Od ledna do dubna jich zkontrolovali v celé republice přes 7 tisíc, z toho jich 79 již zavřeli. Většina nevyhověla kvůli stavebním úpravám. Celkem majitelé za nedostatky zaplatili pokuty za téměř 4 miliony korun.

„Hlavní závady, které zjišťujeme, jsou otázkou provozní hygieny, osobní hygieny, špatného stavebně technického stavu, křížení čistého a nečistého provozu, manipulace s odpady nebo nedostatky v dokladování původu potravin,“ doplnil Valenta.

ČRo, Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme