S neplodností pomáhají lékaři v Centru asistované reprodukce v Plzni

26. květen 2015

Až čtvrtinu párů v České republice trápí neplodnost. Někdy pomůže změna nevhodných návyků nebo drobný lékařský zákrok, jindy umělé oplodnění.

Až čtvrtinu párů v České republice trápí neplodnost. Někdy pomůže změna nevhodných návyků nebo drobný lékařský zákrok. V závažnějších případech podstoupí ženy umělé oplodnění. V Plzni pomáhá mužům i ženám Centrum asistované reprodukce ve Smetanově ulici. Přestože se dá neplodnost léčit, odborníci se stále potýkají s tím, že se lidé vyšetření obávají. Anebo se stydí.

V Centru asistované reprodukce v Plzni ročně ošetří 6 tisíc odhodlaných párů. Podstupují konzervativní metody léčby neplodnosti a asi 1200 párů podstupuje tzv. in vitro oplození. Lékaři mají k dispozici stále modernější a specializovanější metody a přístroje k léčbě neplodnosti. Ta trápí čím dál více párů. Podle lékařky Renaty Krmíčkové za to může několik faktorů.

„Největší problém u žen bývá často věk, že neustále odsouvají plánování gravidity na pozdější věk. Dále jsou to problémy s neprůchodností vejcovodů, s endometriózou, problémy indukce ovulace, že nemají ovulační cykly. To jsou asi ty nejčastější."

Neplodnost není problémem jen u žen, často se týká i mužů

„Nízká koncentrace a vysoké patologie, to znamená patologické formy těch spermií, to v poslední době dominuje. Na třetím místě bych řekl snížená pohyblivost. Je vidět ve výsledcích i z minulých let, že postupně kvalita spermatu se malinko zhoršuje každým rokem," shrnul problémy mužů doktor Tomáš Kohoutek.

Prevencí je podle lékařů zdravý životní styl. Nekouřit, žít zdravě, orientovat se spíše na rostlinnou stravu, při potížích pak po poradě s odborníkem užívat doplňkové vitamíny a stopové prvky. Když nepomáhá nic, nezbývá než se obrátit na lékaře.

„Je to úplně v pohodě a dá se to zvládnout. Hlavně když si prostě rozhodnete, že to dítě chcete a normálně to nejde, tak holt vám pomůžou doktoři," vzkazuje Ladislav Soudek, který se díky lékařské pomoci svého potomka dočkal.

Dříve nebo později nakonec otěhotní většina žen. Podle lékařů z centra se dítěte dočká až 95 procent párů.

autoři: sch , Lucie Sichingerová
Spustit audio