Vládní trojkoalice přestála hlasování o nedůvěře. Pro nebyla ani čtvrtina poslanců

Sněmovnou neprošel návrh na vyslovení nedůvěry vládě premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD. Jednání před samotným hlasováním se protáhlo na sedm a půl hodiny. Mimořádnou schůzi svolaly pravicové opoziční strany kvůli daňové podpoře biopaliv a střetu zájmů ministra financí Andreje Babiše z hnutí ANO, který je současně vlastníkem koncernu Agrofert, jež se na výrobě biopaliv podílí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 26.5.2015, Bohuslav Sobotka

Poslanecká sněmovna 26.5.2015, Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Při hlasování o biopalivech minulý týden vládní hnutí ANO navzdory svým dřívějším prohlášením nepodpořilo ukončení jejich daňového zvýhodnění.

Střet zájmů Babiše dnes znovu kritizovaly opoziční pravicové strany. „Tady jde o zneužívání moci ve prospěch jedné firmy, jednoho člověka,“ prohlásil například předseda ODS Petr Fiala. Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš obvinění odmítl slovy: „Byl bych strašně rád, kdybyste přestali lhát. Nekradu, nelžu, nemám to zapotřebí“.

Návrh na vyslovení nedůvěry vládě ČR
47 poslanců hlasovalo pro, 105 proti. Zdrželo se 32 poslanců.

Vládní strany zároveň označily hlasování o nedůvěře za právo opozice. Andrej Babiš po hlasování nazval pokus opozice zoufalstvím:„Pro mne to byl akorát ztracený den. Jsem rád, že to máme za sebou. Naše vláda je úspěšná, pokračujeme v programu, který jsme občanům slíbili.“

Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska ale debata ve sněmovně splnila svůj účel: „Ministr financí Babiš a jeho nejbližší spolupracovníci opakovaně lžou za jedním jediným účelem – obohacení Agrofertu na úkor veřejných rozpočtů.“

Výsledek hlasování uvítal prezident Miloš Zeman. Zalitoval ale, že se poslanecká sněmovna nemohla věnovat přípravě kvalitních zákonů.

V tomto volebním období to byl první pokus o vyslovení nedůvěry kabinetu. Sněmovna ale v minulosti hlasovala o nedůvěře vládě opakovaně. Návrh ale uspěl jen jednou – 24. března 2009 vyjádřili poslanci nedůvěru tehdejšímu Topolánkovu kabinetu.

Nezničím si jméno pro drobné, odmítl Babiš před hlasováním o nedůvěře vládě zneužití střetu zájmů

Číst článek

ČRo, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme