Česko nabízí Keni pomoc v boji proti islámským teroristům

Česká republika nabízí Keni pomoc ve vojenské a bezpečnostní oblasti. Po jednání s keňskou ministryní obrany Raychelle Omamovou v Nairobi to uvedl šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek z ČSSD. Keňa patří mezi důležité obchodní partnery Česka v této části Afriky, která zaznamenává rychlý ekonomický růst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek | Foto: Filip Jandourek

Ani Joy Adamsová, proslulá autorka Příběhů lvice Elsy, a také rodačka z Opavy, ani světoznámí cestovatelé Hanzelka se Zikmundem by dnes Nairobi nepoznali. Hlavně provoz na silnicích zhoustl tak, že auta tu od šesti ráno do devíti večer prakticky stojí.

Keňská metropole se stala jedním velkým parkovištěm. Městská džungle o to víc kontrastuje s rozlehlými pláněmi, po kterých se stále prohánějí tisíce zeber, antilop, slonů a žiraf.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČR nabízí Keni pomoc ve vojenské a bezpečnostní oblasti. V Nairobi to řekl šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek. Natáčel tam Robert Mikoláš

„Samozřejmě, turisté tu mohou vidět velké stěhování zvěře v Serengeti a Masai Mara, což mimochodem patří podle amerických médií k sedmi novým divům světa. A pak tu pro změnu máte třeba Mombasu, město na krásném pobřeží, kde je pořád úžasně teplé počasí, ať svítí slunce nebo prší,“ láká turisty na to nejlepší, co Keňa nabízí, 34letý Omárah.

Jednu z přírodních perel Afriky však v posledních letech ohrožují radikální islamisté ze Somálska. Navíc od roku 1998 Keňa přestala vnímat terorismus jen jako lokální hrozbu. Tehdy Al-Kaida zaútočila na budovu velvyslanectví Spojených států v Nairobi.

„Musíme být připraveni na národní úrovni, ale stejně tak na regionální i globální. Je nutné si vyměňovat informace, předávat vše, co zjistí různé zpravodajské služby. Musíme prostě využívat to nejlepší, co jednotlivé země mají k dispozici, abychom účinně dokázali teroristům čelit. A stejně tak potřebujeme získat špičkové vybavení, které nemáme,“ vysvětluje keňská ministryně zahraničí Amina Mohamed Jibrilová.

Před dvěma lety somálské milice al-Šabáb dokonce spáchaly atentát i v metropoli Nairobi, kdy v moderním nákupním centru Westgate zabily přes šedesát lidí včetně cizinců. Začátkem letošního dubna pak světem otřásla zpráva o masakru na univerzitě v městě Garissa, při kterém zahynulo 147 lidí.

K zajištění větší bezpečnosti před teroristy proto chce Keni pomoci i Česko. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) ocenil Keňu jako klíčovou zemi pro stabilizaci oblasti a významného partnera v boji proti mezinárodnímu terorismu a vyjádřil připravenost ČR s Keňou v této oblasti spolupracovat.

„Chápeme Keňu jako velmi důležité místo ve východní Africe. Samozřejmě pomoct je potřeba při ochraně před teroristickými útoky, které míří především ze Somálska. Všude hledáme formy spolupráce, jsou velmi rozmanité, od služeb po různé expertní služby a kontakty,“ říká ministr.

Sami Keňané včetně obyvatel hlavního města vnímají hrozbu radikálů buď jako něco vzdáleného, k útokům dochází hlavně v blízkosti somálsko-keňských hranic, nebo se s ní naučili žít.

„Útok na nákupní centrum v Nairobi byl jedním z několika dalších, ke kterým došlo. Nemyslím si, že je třeba se nějak víc bát. Prostě stalo se. Nemám strach. Bohužel je to realita a stát se to může kdekoli na světě, takže aby lidé necestovali a nenavštěvovali jiné země včetně Keni, je nesmysl,“ dodává Omárah.

Ministra Zaorálka na cestě doprovází podnikatelská mise složená ze zástupců téměř dvou desítek českých firem s obchodními zájmy v subsaharské Africe.

„Afrika je regionem s nejrychleji rostoucí ekonomikou na světě, a je proto přirozené, že české firmy mají zájem se na zdejším trhu prosadit. Velký potenciál vidím například v oblastech strojírenství, turistiky či obranného průmyslu,“ uvedl Zaorálek.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme