Český traumatým ukončil činnost v Nepálu, v pátek se vrátí do ČR

Český záchranářský tým oficiálně ukončil činnost v Nepálu zasaženém zemětřeseními k pondělní půlnoci. V zemi působili čeští záchranáři od 1. května a ošetřili přes 1100 zraněných. Jejich přílet do ČR je naplánován na pátek večer. Nepál zasáhla série zemětřesení, při které zemřelo asi 8700 lidí a přes 18 tisíc bylo zraněno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Základna českých záchranářů v nepálské vesnici Melamchi

Základna českých záchranářů v nepálské vesnici Melamchi | Foto: Ľubomír Smatana

První zemětřesení postihlo Nepál 25. dubna, čeští záchranáři začali působit ve městě Melamchi v regionu Chautara od 1. května. Traumatým tvořilo 9 lékařů a 10 zdravotních sester, 14 hasičů a 1 tlumočník (průvodce).

„Za celou dobu ošetřili 1131 zraněných, pracovali 15 hodin denně,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová.

K půlnoci místního času 25. května ukončil traumatým oficiálně v oblasti Melamchi svou činnost. Během úterý proběhlo balení. Ve čtvrtek ráno odstartuje z Prahy letadlo, které pak z Kátmándú české záchranáře dopraví do Česka. Do Prahy by mělo přiletět v pátek večer.

Letadlo bude mít na palubě materiální humanitární pomoc, kterou posílá do oblasti Slovensko. Tvoří ji hlavně stany, nepromokavé plachty, polní lehátka, spací vaky, elektrocentrály a osvětlovací soupravy nebo plastové nádobí.

Český traumatým nechává na místě mnohé ze svého vybavení. Zůstávají stany, které tvořily zdravotnické zařízení spolu s 12 menšími stany, sloužícími pro ubytování. Také postele, lehátka, deky a polštáře, umyvadla, lavice, židle nebo kompresory. Na místě zůstane i všechen zbylý spotřební zdravotnický materiál.

Pokračují také sbírky na pomoc Nepálu. Českému rozhlasu se už podařilo vybrat přes sedm milionů korun. Lidé mohou dál přispívat na účet 200 9999 200/0300 nebo posílat DMS ve tvaru DMS PRONEPAL na číslo 87 777. Jedna DMS stojí 30 korun, obdarovaný obdrží 28,50.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme