V ERÚ zasahovala policie. Zajímá se o jmenování místopředsedkyně úřadu Vesecké

Ve třech pobočkách Energetického regulačního úřadu (ERÚ) v Praze, Jihlavě a Ostravě dnes zasahovala policie. Podle dostupných informací kriminalisté v ERÚ hledají informace ohledně jmenování místopředsedkyně úřadu Renaty Vesecké. Vesecká má v ERÚ na starost legislativně-právní oblast. Úřad označil zásah za narušení své nezávislosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Renata Vesecká

Renata Vesecká | Foto: Tomáš Adamec

Protikorupční policie zásah potvrdila, zatím však bez dalších podrobností. „V tuto chvíli více informací poskytovat nebudeme,“ řekl mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej.

Mluvčí ERÚ Jiří Chvojka uvedl, že kriminalisté přišli na úřad kolem osmé hodiny ráno a měli s sebou příkaz k prohlídce. V ostravské, jihlavské a pražské pobočce Energetického regulačního úřadu jich podle Chvojky bylo kolem čtyřiceti. Odnesli si počítače a papírovou dokumentaci.

Podle mluvčího se policisté zajímají o jmenování Renaty Vesecké. „Státní zástupce v Olomouci a policisté se domnívají, že paní místopředsedkyně by snad mohla být jmenována v rozporu se zákonem, a tím, že ji paní předsedkyně Vitásková jmenovala, měla porušit zákon a okrást státní rozpočet o částku ve výši platů, které doposud byly vyplaceny paní místopředsedkyni Vesecké. Ta právní konstrukce je tak směšná, že nám ani nestojí za komentář,“ poznamenal Chvojka.

Renata Vesecká se stala místopředsedkyní ERÚ loni v listopadu. Na starost dostala legislativně-správní oblast. „Bude odpovědná za všechny oblasti týkající se právních otázek, kterými se úřad zabývá,“ popsal tehdy mluvčí úřadu v tiskové zprávě.

Zásah do nezávislosti, tvrdí ERÚ

Úřad už po loňském jmenování Vesecké uvedl, že splňuje všechny podmínky, které má na místopředsedu ERÚ energetický zákon. V zákoně se mimo jiné uvádí, že místopředseda musí mít nejméně sedm let praxe v oboru energetiky, z toho alespoň tři roky v řídicí nebo vedoucí funkci.

Vesecká je přitom advokátkou, v letech 2005 až 2010 byla nejvyšší státní zástupkyní. Podle ERÚ však podmínku splňuje.

Chvojka uvedl, že „o jmenovací dekret Vesecké, který hledají, už dříve požádali písemně, energetický úřad ale požádal o zdůvodnění, proč ho chtějí, a odpovědí byl zásah 40 policistů“.

Energetický úřad se chce proti postupu policie bránit. Podle mluvčího si bude stěžovat nejvyššímu státnímu zástupci a kvůli údajnému zpochybňování nezávislosti úřadu na to upozorní i Evropskou komisi.

„Je to největší možné porušení nezávislosti úřadu, když už se policie vměšuje do toho, jak a koho jmenujeme do vedení,“ uvedl Chvojka.

Do budov ERÚ mají lidé kvůli policejnímu zásahu jen omezený přístup. „Policejní vyšetřovatelé v civilu dovnitř pouští jen zaměstnance úřadu. Pokud si lidé potřebují vyřídit své záležitosti, musí přijít až v dalších dnech,“ hlásil kolem poledne od zamčených dveří jihlavské pobočky ERÚ reportér Daniel Zach.

ČTK, Český rozhlas, kov, Denisa Šindlerová, Daniel Zach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme