Účastníkem exekuce na společné jmění bude zřejmě i manžel dlužníka

Pravidla exekuce na společný majetek manželů se zřejmě změní. Nově by měl být účastníkem řízení i partner dlužníka. Rozhodli o tom poslanci, když přijali senátní úpravu občanského soudního řádu. Novela především rozšiřuje seznam věcí, které exekutor nebude moci zabavit. Předloha teď míří k podpisu prezidentovi Miloši Zemanovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dluhy - exekuce (ilustr. foto)

Dluhy - exekuce (ilustr. foto) | Foto: Ladislav Bába

Novela má více chránit majetek toho z manželů, který nemá dluhy.

„Nebude možné, aby byl obstaven celý účet manžela, který má společné jmění s dlužníkem, bude zasažen maximálně polovinou. A bude tedy možné, aby se bránil manžel, který má zúženo společné jmění. Exekutor bude muset předtím, než zahájí exekuční řízení, zjistit, zda manželé právě nemají zúženo společné jmění,“ přiblížil poslanec ČSSD Jeroným Tejc.

Poslanec opoziční ODS Pavel Blažek má výhrady: „V případě, že se zadluží jeden manžel, tak aby netrpěl ten druhý manžel, který se nezadlužil. Přiznám se, že pro mě osobně to není úplně přijatelné, protože pak to manželství trošku ztrácí smysl.“ I přes námitky ovšem opozice hlasovala pro vládní návrh.

V současnosti nesmějí exekutoři zabavit obvyklé vybavení domácnost nebo šaty. Nově přibudou například studijní a náboženská literatura, dětské hračky, osobní písemnosti nebo obrazové a zvukové záznamy týkající se dlužníka a jeho rodiny.

Pokud pohledávky nepřekročí 30 tisíc korun, nebude možné v exekuci prodat nemovitost, ve které má dlužník trvalý pobyt. Výjimku by mohlo představovat uhrazení pohledávek na výživném a náhrada újmy na zdraví nebo újmy způsobené úmyslnými trestnými činy.

Zákon také stanoví postup exekuce – exekutor bude muset nejprve obstavit účet dlužníka a nucený prodej nemovitosti bude až na posledním místě. Z exekucí v bytech se pak bude povinně pořizovat obrazový a zvukový záznam.

Právě omezení dražeb nemovitostí, stanovení postupu výkonu exekuce a natáčení se nelíbí Exekutorské komoře. „Průběh exekuce prodlouží až na dvojnásobek a dluh naroste o úroky,“ upozornila již dříve prezidentka komory Pavla Fučíková.

ČTK, Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme