Pouliční umělci v Praze 1 si možná hlasitě už nezahrají. Radnice chce přísnější pravidla

27. květen 2015
Zprávy

Praha 1 chce tvrdší pravidla pro pouliční produkci různých umělců, takzvaný busking. Zastupitelstvo proto pošle magistrátu připomínky k nové vyhlášce. Její návrh schválila rada hlavního města, připomínky městských částí ještě projedná. Podle Prahy 1 by měli například všichni hudebníci s elektrickým zesilovačem žádat na úřadě o zvláštní povolení.

Křižovnické náměstí, dětská hřiště, hřbitovy a kostely. Právě tam podle nové městské vyhlášky buskeři už nesmí. Praha 1 chce ale pravidla ještě zpřísnit.

„Musíme busking rozdělit na hlukový a ten další, jako jsou živé sochy, což nikomu nevadí," říká radní Prahy 1 Ivan Solil z ČSSD.

Podle něj hluk v ulicích vadí místním obyvatelům. Radnice ho chce omezit návrhem, podle kterého by měli všichni buskeři se zesilovači nebo dalším elektrickým zařízením požádat o povolení příslušný úřad.

„Používání různých zesilovačů a reproduktorů považujeme za zvláštní užívání komunikace, a to je v daném případě pouze s povolením dotyčného státního orgánu," vysvětluje Solil.

Návrh vyhlášky hlavního města určuje, že buskeři mohou používat zesilovací zařízení, pokud je to pro slyšitelnost nezbytné. S tím ale Praha 1 nesouhlasí. Navrhuje i další změny, třeba rozšíření počtu míst, kde nesmí buskeři vystupovat vůbec.

Buskerům se daří vyhlášku obcházet

„Umělci obcházeli vyhlášku, která zakazovala vystupování na veřejném prostranství tak, že se postavili na roh boční ulice a tím se vyhnuli restrikci, proto jsme určili 50 metrů od lokace, kde je busking vyloučen."

Připomínkami se bude zabývat rada hlavního města a taky zastupitelstvo. To rozhodne, jestli je zapracuje do konečného znění vyhlášky.

Opozičnímu zastupiteli Filipu Pospíšilovi ze Strany Zelených zpřísnění podmínek pro busking nevadí, některé připomínky by ale lépe formuloval.

„Celá řada věcí je tam nedořešená. Je to otázka třeba produkce jak zdravotně hendikepovaných, tak produkce v parcích a podobně, které ten nový návrh vyhlášky zatím neošetřuje nebo to z našeho pohledu není šťastně formulováno," uvedl.

Jestli vyhláška bude účinná, se podle zastupitele Filipa Pospíšila ukáže asi za rok.

autor: jch
Spustit audio

Více z pořadu