Ministr Němeček odvolal ředitele Psychiatrické nemocnice v Dobřanech

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) s okamžitou platností odvolal ředitele Psychiatrické nemocnice v Dobřanech Vladislava Žižku. Léčebna letos propustila muže, který v pondělí ubodal mladou ženu v knihovně v Horní Bříze na Plzeňsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Psychiatrická léčebna Dobřany

Psychiatrická léčebna Dobřany | Foto: Jana Kosová

Devětadvacetiletý muž byl v léčebně už na začátku roku, údajně jevil známky duševní poruchy a vyhrožoval, že někoho zabije. Jeho hospitalizace byla nedobrovolná, a tak ji měl po třech měsících potvrdit soud. Dřív než stačil rozhodnout, lékaři muže propustili, a řízení bylo zastaveno.

Muže podezřelého z vraždy mladé ženy v knihovně v Horní Bříze propustila léčebna na základě rozhodnutí jeho ošetřujícího lékaře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pochybnost je celkem jednoznačná, konstatoval ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD chtěl vysvětlení po řediteli dobřanské psychiatrie Vladislavu Žižkovi, nebyl ale spokojený, a do nemocnice proto poslal kontrolu.

Podle jejích závěrů psychiatrie v Dobřanech zákon neporušila. Zároveň ale ministr zdravotnictví řekl, že lékaři měli počkat na znalecký posudek, který si soud vyžádal.

„Nikdo mě nepřesvědčí, že v situaci, kdy pacient, který byl hospitalizován nedobrovolně pro výhrůžky zabitím, byl postup léčebny v pořádku v tom, že nebylo vyčkáno ani ny výsledek znaleckého posudku, který si vyžádal soud, a pacient byl propuštěn na svobodu,“ řekl Němeček.

Primář dobřanské léčebny Václav Fait dal včera kvůli případu výpověď. Uvedl, že je událostí zdrcen.

Absence jednotných pravidel

Ředitel Psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích Jiří Švarc Radiožurnálu v souvislosti s případem řekl, že pro posuzování duševně nemocných by měla být jednotná pravidla.

„Tady se vychází skutečně, když to trochu zbanalizuji, ze zkušeností lékařů ad hoc, místo toho, aby třeba používali třeba nějaká standardní mezinárodní kritéria.“

„Ale i když posoudí, že je nebezpečný, tek nemohou tam pacienta hospitalizovat po celý život jenom proto, že proklamuje, že chce někoho zabít, či podobně,“ uvedl Švarc.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) s okamžitou platností odvolal ředitele Psychiatrické nemocnice v Dobřanech (na snímku z 27. května) Vladislava Žižku | Foto: ČTK

Aby se podobné případy neopakovaly, chce ministr Němeček vytvořit speciální skupinu složenou z odborníků psychiatrie, zástupců policie, ministerstva zdravotnictví i resortu práce a sociálních věcí.

Měli by podle ministra vymyslet systémové řešení, ať už v dohledu nad psychicky nemocnými lidmi nebo ve změnách zákonů.

„Myslím si, že tady se do rozhodování zapojuje celá řada institucí, není to jen věc zdravotnictví a příslušných léčeben. Na rozhodování se podílejí orgány policie, orgány justice. Myslím si, že by se měl zapojit i nějaký sociální dohled,“ řekl Němeček.

Zda a případně jaké jsou potřebné změny v kompetencích jednotlivých orgánů a v legislativě, by podle Němečka měla meziresortní skupina vyhodnotit do tří měsíců.

ČTK, Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme