Rožmberk stavělo 800 lidí. Trvalo jim to šest let

27. květen 2015

Již z přelomu 11. a 12. století pocházejí první zmínky o rybníkářství na jihu Čech. Podrobně je pak tato činnost popsaná od poloviny 14. století, kdy vládl Karel IV. Mezi nejstarší rybníky v kraji patří Dvořiště, Holná nebo Bošilecký.

„Už tenkrát měly rybníky více funkcí. Byl to způsob, jak využít podmáčené bažinaté oblasti, zajistit produkci ryb a někde i zásobování vodou nebo odvodnění pozemků,“ popisuje Josef Matěna, hydrobiolog z Biologického centra Akademie věd České republiky.

Rybníkáři byli podle jeho slov velice důmyslní. Například největší rybník v republice, Rožmberk, se budoval šest let. Na stavbě pracovalo zhruba 800 lidí, což bylo na tehdejší dobu opravdu vysoké číslo. Nedaleká Třeboň měla 1500 obyvatel včetně nemluvňat.

„Při stavbě dělníci používali jednoduché přístroje, ale bylo to nesmírně efektivní. Ještě před Rožmberkem vznikla Zlatá stoka, na tu dobu unikátní vodohospodářské dílo. Musíme smeknout , že to dokázali vyměřit,“ dodává Josef Matěna.

V dnešní době se již rybníky nestaví, nanejvýš se některé obnovují. Nové vodní plochy vznikly naposledy při výstavbě Temelína jako náhrada za rybníky zabrané elektrárnou.

Ze všech českých rybníků se vyloví kolem 20 tisíc tun ryb ročně. Z toho 85 procent tvoří kapři. „Tato ryba se ukázala jako velice vhodná, protože je všežravá, dá se celkem snadno množit a je odolná při výlovech. Kapra jsme u nás opravdu domestikovali, od svého divokého předka, který žil v povodí Dunaje, se velice liší,“ vysvětluje Josef Matěna.

Výlov Koclíře

Za kaprem jsou na druhém místě takzvané bíložravé ryby. Jedná se o nepůvodní druhy importované do Čech v 70. letech minulého století z Asie - amur bílý, tolstolobik bílý a tolstolobik pestrý.

Josef Matěna potvrzuje, že chuť ryb z různých rybníků se může lišit. „Většinou to způsobují látky, které produkují řasy nebo sinice. Ty se dostanou do rybího masa a zejména tukové složky. Kapři z jihočeských rybníků mívají velice dobrou kvalitu masu, protože celá produkce je založená na přirozené potravě,“ doplňuje Josef Matěna. Jihočeský kapr pak díky tomu má nižší obsah tuku než ryba ze zahraničí.

Celý rozhovor s hydrobiologem Josefem Matěnou si poslechněte v záznamu pořadu v odkazu výše.
Další hosty odpoledního vysílání Českého rozhlasu České Budějovice najdete ZDE.

autoři: Andrea Poláková , Jana Urbanová
Spustit audio