Ještě letos pravděpodobně dojde ke sloučení semilské a liberecké nemocnice

27. květen 2015

Liberečtí krajští zastupitelé dali zelenou trvalé spolupráci liberecké a semilské nemocnice. Spojení zdravotnických zařízení pomůže semilské nemocnici získat dostatečný počet lékařů a zvýšit platy zdravotnického personálu.

Semilská nemocnice se potýká s personálními problémy už od začátku roku 2015. Vyvolal ji zejména politický boj o vládu nad semilskou radnicí. Lékaři se začali bát o svou budoucnost a chirurgové podali výpovědi.

Staré a pak i nové vedení radnice jednalo o záchraně nejprve s jabloneckou a pak s jilemnickou nemocnicí. Ani ty ale neměly dostatek financí a lékařů, aby mohly Semilům pomoc. Jedinou záchranou se nakonec ukázala finančně velmi silná Krajská nemocnice v Liberci.

Oddělení zůstanou, budou ale menší

Její ředitel Luděk Nečesaný už má o budoucnosti nemocnice v Semilech jasnou představu: „Chtěli bychom zachovat, co v ní je - od chirurgie, ortopedie až po internu a následnou péči. Jenom bychom ta oddělení chtěli zmenšit pro potřeby regionu.“

V semilské nemocnici už lékařský tým Luďka Nečesaného pomáhá, připomíná starostka Lena Mlejnková z Volby pro Semily.

„Už teď výrazným způsobem uklidňují tu situaci, protože samozřejmě zaměstnanci to vnímají velmi intenzívně a po těch měsících obav se to posouvá ke konkrétnímu řešení.“

Luděk Nečesaný se diví, že se vůbec semilská nemocnice do problémů dostala. Je podle něj v dobrém stavu. Má nové operační sály, ambulance a dostatek zdravotních sester.

Pokud jednání dopadnou dobře, rozšíří se v Semilech péče o dlouhodobě nemocné

Nečesaný chce co nejdříve najít šest lékařů. Bude muset ale propouštět technický personál. Liberecká nemocnice bude totiž sama zajišťovat stravování, prádelnu a další služby. Pokud se nemocnice dohodne s pojišťovnami, rozšíří se v Semilech péče o dlouhodobě nemocné.

„Chtěli bychom otevřít diskusi o přemístění lůžek následné péče z Jablonného v Podještědí, což je pro nás 42 lůžek bez jakéhokoliv zázemí nemocnice,“ dodává Nečesaný.

Z Jablonného by se podle něj mohl stát například domov seniorů. Liberečtí krajští zastupitelé teď dali jednáním o spolupráci liberecké a semilské nemocnice zelenou. Hejtmana Martina Půtu z hnutí STAN pověřili, aby zahájil jednání s dalšími spoluvlastníky liberecké nemocnice, městy Liberec a Turnov.

Naděje nejen pro semilskou, ale i pro jilemnickou nemocnici

Navržené řešení by podle hejtmana mělo zajistit budoucnost i pro jilemnickou nemocnici.

„Právě to hledání řešení, které by bylo dlouhodobé, by mělo znamenat i pro Jilemnici, že by se neměl ten scénář opakovat, že by obě nemocnice mohly v regionu zůstat. Protože jilemnická nemocnice se svou spádovostí a s tím, že se teď spekuluje o tom, že nedaleká vrchlabská nemocnice bude mít nového silného majitele a samozřejmě zaměstnanci to vnímají s jistou mírou nervozity,“ vysvětluje Martin Půta.

Pokud jednání dopadnou dobře, mohla by se semilská nemocnice spojit s libereckou už v roce 2016.

Spustit audio