Třebíčské vysoké škole hrozí zánik. Dluží statisíce a nemá dostatek studentů

27. květen 2015
Zprávy z

Západomoravské vysoké škole v Třebíči hrozí zánik. Aktuálně svým věřitelům dluží sedm set tisíc korun a další milion bance. A k tomu nemá studenty. K jednadvaceti stávajícím se nově přihlásilo dalších patnáct do připravených oborů. K bezproblémovému chodu by jich ale potřebovali minimálně čtyřikrát tolik. Školu může zachránit město, záleží ale na zastupitelích.

První variantou je okamžitý zánik. Druhou, tou pravděpodobnější, je řízený zánik s tím, že stávající studenti dokončí svou docházku, řekl starosta Pavel Janata (KDU-ČSL): „Škola bude fungovat ještě dva akademické roky tak, aby stávající studenti mohli dokončit studium na Západomoravské vysoké škole. Považujeme to za nezbytné.“

Rozhodující slovo ovšem budou mít zastupitelé, kteří zasednou na konci června.

Školu by mohlo zřizovat samotné město Třebíč

Patrně z důvodu prestiže by vysoká škola v druhém největším městě na Vysočině mohla zůstat. Muselo by ji provozovat města Třebíč a také financovat případnou ztrátu, která podle informací Českého rozhlasu dosahuje přes milion korun ročně. Radnice by současně zaplatila stávající ztrátu školy.

Rozhodnutí zastupitelstva ale těžko předjímat. „Tak či tak sklidí kritiku. Pokud bude město provozovat vysokou školu dál, sklidí kritiku za to, že vynakládají peníze na něco, co má nejistou budoucnost. Pokud škola zanikne, sami připouštějí, že je to konec definitivní. Vysoká škola v Třebíči už nebude možné obnovit. To se zase nebude líbit třebíčským patriotům a intelektuálům, kteří provoz školy berou jako určitou prestiž,“ hlásí z Třebíče reportér Michal Malý, který případ sleduje.

autoři: mik , Michal Malý
Spustit audio