Duše starých hracích automatů. Na výletě mezi orchestriony

27. květen 2015

Sto let staré hudební stroje hrají, jako by je jejich tvůrci vyrobili včera. Je to zásluhou sběratelů, kteří je, i přes značně zchátralý stav, dávají stovky hodin dohromady.

Slyšet starý kolotočářský flašinet nebo hospodský orchestrion pokládají mnozí sběratelé za potěšení a pohlazení na srdci. V magazínu Křížem krajem vás zavedeme do velké stodoly v Bašce u Frýdku/Místku, kde místní varhanář Zdeněk Hromádka hrací stroje dává z jejich žalostného stavu do původní funkční podoby.

Uslyšíte dávno zapomenuté písničky v provedení složitého mechanismu hracích strojů, flašinetů, orchestrionů, vybavených třeba španělskými kastaněty nebo speciálním mandolínovým brnkacím systémem.

Ale zároveň se také zamyslíme nad nelehkým životem hospodských, tedy majitelů orchestrionů, které o jejich hrací stroje připravila nejen moderní doba, stroje na elektřinu, ale také daň z přepychu, a do té patřily i orchestriony.

Gejša a kolotočáři

Zdeněk Hromádka mimo jiné představí starý kolotočářský flašinet, velký hudební stroj s velkou klikou, na kterou kluci z města nebo vesnice museli točit, tedy hrát písničky deset jízd a teprve potom se mohli jednu jízdu zdarma svézt na kolotoči. A prý to byla pěkná fuška.

Zastavíme se také u Gejši, starého orchestrionu německé výroby z roku 1891. Bruslařský valčík v podání tohoto orchestrionu se vám jen tak nepoštěstí uslyšet. Bicí nástroje a činel, včetně zvonkohry doprovázejí atmosféru bruslařů z časů našich prababiček.

Melodie orchestrionu je vepsaná na obřím válci

Více se o starých hracích strojích dozvíte v záznamu našeho magazínu Křížem krajem (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘). Uslyšíte také ukázky skladeb, které tyto krásné staré stroje hrály.

autor: Artur Kubica
Spustit audio