Zloději v Hukvaldech ukradli sochu lišky Bytroušky. Policie prosí veřejnost o pomoc

Obec Hukvaldy přišla o jeden ze svých symbolů. Z hradní obory dnes v noci někdo odcizil známou sochu lišky Bystroušky. Zmizení bronzové plastiky potvrdil správce obory i vedení obce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liška Bystrouška

Liška Bystrouška | Foto: Naďa Čvančarová | Zdroj: Český rozhlas

Spolu s plastikou zloději z kamenného podstavce odcizili i pamětní desku.

„Zloději odsekali z kamene lišku i pamětní desku dnes v noci. Využili pravděpodobně klimatických podmínek, které tady během noci panovaly,“ uvedl oborník Milan Koutný.

Hodnotu odcizeného památníku odhaduje na 100 tisíc korun. Krádež už začali vyšetřovat policisté.

„Policisté začali prověřovat skutek majetkového charakteru. V této souvislosti žádáme veřejnost o jakoukoli informaci, která by vedla k dopadení pachatele a nalezení věci. Nelze totiž vyloučit, že socha by mohla být nabízena ve sběrnách,“ upřesnila policejní mluvčí Daniela Vlčková.

Lidé se mohou obracet na tísňovou linku 158 nebo na služebnu obvodního oddělení na telefon 721 862 220.

Památník s Liškou Bystrouškou | Foto: Naďa Čvančarová

Liška Bystrouška je pohádka pro děti, kterou v roce 1920 napsal spisovatel a novinář Rudolf Těsnohlídek. Příběh o chytré lišce zaujal také hukvaldského rodáka, skladatele Leoše Janáčka, kterému posloužila jako libreto k opeře Příhody lišky Bystroušky.

Bronzová socha lišky Bystroušky patřila oblíbeným atrakcím hradního areálu. Podle legendy plnila přání.

„Socha lišky Bystroušky byla v oboře v Hukvaldech instalována společně s pamětní deskou v roce 1959. Dva měsíce po její instalaci liška zmizela a byla nahrazena novým odlitkem v roce 1962,“ poznamenal Pavel Siuda, mluvčí ostravsko-opavského biskupství, které je majitelem hukvaldské obory.

Kateřina Daňková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme