Voda v Dejvicích nebude pitná nejméně do pátku, Praha 6 podá trestní oznámení

Voda v části pražských Dejvic a Bubenče nebude pitná ještě nejméně dva dny. Po zasedání krizového štábu to řekl starosta Prahy 6 Ondřej Kolář z TOP 09. Kontaminovaná voda obsahovala kromě bakterií také noroviry způsobující průjmová onemocnění. Ukazuje to několik vzorků, které hygienici odebrali v neděli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Voda v pražských Dejvicích zatím není pitná

Voda v pražských Dejvicích zatím není pitná | Zdroj: ČTK

Kvůli virům nesmí lidé vodu pít ani si s ní čistit zuby ještě minimálně do pátku, kdy budou výsledky dalších odběrů.

Podle hygieničky Zdeňky Jágrové by lidem už nákaza z vody hrozit neměla, může se ale rozšířit jinou cestou.

„Ti, co se nakazili konzumací té vody, mohou nakazit ještě další. Takže úzkostlivá osobní hygiena, vyčlenění vlastního ručníku, vlastní žínky, izolace toho nemocného,“ nabádá Jágrová.

Lidé by také měli dbát na mytí rukou a jejich dezinfekci. Z preventivních důvodů by k tomu měli využít balenou vodu nebo vodu z cisterny.

Seniorům a imobilním občanům ji do domácností budou nosit hasiči hlavního města. O jejich pomoc mohou lidé žádat prostřednictvím webu Prahy 6.

„Bude zřízen webový portál, kam budou moci lidé hlásit osoby, o kterých ví, že jsou imobilní,“ říká starosta.

Zdroj znečištění odhalen

Podle Pražských vodovodů a kanalizací se kontaminace do potrubí dostala slepým ramenem z roku 1925. Co s přípojkou bude dál, upřesnil ředitel firmy Petr Mrkos:

„Teď postup bude takový, že ten řad je celý odstavený z provozu, Dejvice jsou zásobovány jiným vodovodním řadem. Druhou část bude procházet kamera, abychom našli napojení, kde je ten slepý řad napojený na hlavní vodovodní řad a následně budeme vodovodní řad hygienizovat a to slepé rameno zaslepovat,“ vysvětlil ředitel PVK.

Praha 6 podá trestní oznámení

Radnice městské části podá kvůli znečištění vody bakteriemi a viry trestní oznámení na neznámého pachatele. Má podezření na úmyslnou kontaminaci.

„Radnice se na základě těch nových skutečností rozhodla, že podá trestní oznámení na neznámého pachatele pro trestný čin, který ještě blíže specifikujeme. Z našeho pohledu tam může docházet k naplňování skutkové podstaty několika trestných činů,“ řekl starosta po zasedání krizového štábu.

Kvůli závadné vodě v Praze 6 ošetřili záchranáři už přes 70 lidí

Číst článek

Od neděle je v části Prahy 6 bez pitné vody asi 32 tisíc lidí, náhradní zásobování zajišťuje PVK pomocí cisteren v ulicích. Obyvatele a firmy postižené kontaminací vody odškodní.

Oblast se špatnou kvalitou vody je ohraničená ulicemi Milady Horákové, U Vorlíků, Na Zátorce, náměstí Pod Kaštany, Wolkerova, Gotthardská, Goetheho, Za Císařským mlýnem, Papírenská, Jednořadá, Šestidomí, Ve Struhách, Čínská, Terronská, Pod Juliskou, Na Kvintusce, Na Šťáhlavce, Bílá, Božkova, Na Kocínce, Na Kotlářce, Kolejní, Na Vlčovce, Evropská, Gymnasijní, Pevnostní, Generála Píky, Svatovítská, Václavkova a Dejvická.

Voda v pražských Dejvicích a Bubenči stále není pitná, jsou v ní bakterie i viry

Číst článek

ČRo, mta, Magdaléna Medková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme