Řecko prý začíná sepisovat návrh dohody s věřiteli. Měla by umožnit čerpání peněz

Řečtí vyjednávači a zástupci mezinárodních věřitelů začali údajně sepisovat návrh dohody o čerpání dalších peněz. Agentuře Reuters to řekl nejmenovaný představitel řecké vlády. Zpráva zvýšila index aténské burzy a posílila euro. Evropská komise ale uvedla, že obě strany ještě nejsou ve vyjednávání tak daleko, aby mohly pracovat na konečné dohodě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras | Foto: CC BY-NC 2.0, zdroj: Flickr, DIE LINKE. in Europa

Řecké banky zablokovaly veškeré půjčky firmám a soukromníkům.

Přistoupily k tomu poté, co jim Evropská centrální banka nezvýšila strop úvěrů. Mají nedostatek hotovosti a jejich zásoby se pohybují pouze kolem 3 miliard eur. To je podle analytiků naprosté minimum.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ekonomické situaci Řecka mluvila publicistka Soňa Dorňáková Stamu

Banky nebudou půjčovat nejméně do doby, než vláda uzavře novou dohodu o financování s evropskými partnery. Podle bankovních zdrojů by se tak mělo stát v nejbližších dnech.

Výsledek jednání o nových podmínkách záchranného programu je pro Řecko klíčový. V zemi je obrovský nedostatek hotovosti.

Zaměstnanci v soukromých firmách dostávají výplatu až s osmiměsíčním zpožděním a podle posledních informací krachuje až 60 firem denně. Rozšiřují se také řady nezaměstnaných.

Velmi vážná je situace především ve zdravotnictví. Stát neplatí dluhy dodavatelům a ti už přestávají mít prostředky na to, aby zajišťovali další přísun materiálu.

ČRo, Soňa Dorňáková Stamu Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme