Irácká armáda se připravuje k útoku na Ramádí. Město už obklíčila ze tří stran

Irácká armáda podporovaná šíitskými milicemi obklíčila ze tří stran strategické město Ramádí ve středu země. Vojáci chystají útok proti hnutí Islámský stát, které ho obsadilo před deseti dny. Džihádisté se snaží postup armády zastavit sebevražednými útoky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kvůli násilnostem uprchly z iráckého Ramádí tisíce obyvatel

Kvůli násilnostem uprchly z iráckého Ramádí tisíce obyvatel | Zdroj: Reuters

Auty naloženými výbušninami už zabili 17 iráckých vojáků nedaleko města Fallúdža. Irácká vláda věří v rychlé získání Ramádí zpět pod svou kontrolu.

Kampaň proti Islámskému státu v provincii Anbár vedou hlavně šíitské polovojenské jednotky. Po kritice se změnil výrazně sektářský kód operace, který původně vzýval šíitského mučedníka Husajna. K ofenzivě se ale přidaly i některé místní sunnitské kmeny

„Odrazili jsme velký nápor teroristů z Islámského státu na město Chálidíja. Po těžkých bojích přišla písečná bouře a teroristé se stáhli. Pak jsme na ně zaútočili raketami kaťuša,“ řekl jeden ze sunnitských bojovníků proti džihádistům.

Právě sunnitské kmeny, které odmítají oddanost Islámskému státu, jsou častým terčem jeho vraždění.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme