Vodohospodáři zveřejní výsledky rozborů vody na Praze 6. Pitná zatím není

Část pražských Dejvic a Bubenče bude pravděpodobně minimálně do pátku bez pitné vody. Pražští vodohospodáři dnes zveřejní další výsledky rozborů. Pokud budou bez bakterií a virů, vodovody se znovu naplní nezávadnou vodou. Na Praze 6 je bez ní už pátý den 32 tisíc lidí. Situací se budou na dnešním zasedání zabývat také zastupitelé hlavního města.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v Dejvicích a Bubenči si musí chodit pro pitnou vodu k cisternám

Lidé v Dejvicích a Bubenči si musí chodit pro pitnou vodu k cisternám | Zdroj: ČTK

Radnice Prahy 6 podá podle starosty Ondřeje Koláře z TOP 09 kvůli závadné pitné vodě na neznámého pachatele trestní oznámení pro trestný čin, který ještě budou blíže specifikovat.

„Z našeho pohledu tam může docházet k naplňování skutkové podstaty několika trestných činů,“ řekl.

Pražské vodovody a kanalizace už mezitím dostaly od desítek občanů žádosti o odškodnění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci kolem závadné vody na Praze 6 popsala Eliška Malínská

Obyvatelé pražské šesté městské části musí pro pitnou vodu chodit k cisternám. V kontaminované vodě odhalily testy kromě koliformních bakterií i noroviry. Ty také způsobují průjmová onemocnění.

Potýkaly se s ním desítky obyvatel Dejvic a Bubenče, asi dvě stovky lidí vyhledaly lékařskou péči, někteří z nich skončili v nemocnici.

Vodohospodáři už zřejmě vědí, co znečištění způsobilo. Objevili slepé rameno potrubí z roku 1925. Při přestavbě vodovodu v šedesátých letech ale místo nikdo nezakreslil do mapy. Celý řád je podle ředitele PVK odstavený z provozu.

Pražský magistrát čelí kritice opozice kvůli situaci s vodou na Praze 6

Číst článek

„Část bude procházet kamera, abychom našli, kde je slepý řád napojený na hlavní vodovodní řád. Následně budeme vodovodní řád hygienizovat a slepé rameno zaslepovat,“ popsal další postup.

Vodohospodáři také žádají obyvatele, aby pomohli síť čistit tím, že nechají vodu z kohoutku odtékat. Vodné a stočné jim PVK účtovat nebude.

Nadále by lidé neměli vodu v domácnostech pít nebo používat k ústní hygieně. Naopak si v ní můžou mýt ruce nebo prát.

Pitná voda možná poteče už odpoledne

V pražských Dejvicích a Bubenči už možná dnes poteče pitná voda. Hygienici na základě výsledků virologických testů případně ještě dnes odpoledne odvolají doporučení, aby lidé kohoutkovou vodu nepili.

Voda už neobsahuje koliformní bakterie. Když výsledky vyloučí i výskyt virů, hygienici ji okamžitě označí za pitnou, uvedla epidemioložka Zdeňka Jágrová.

„Dneska, hned dneska, protože je důležité, aby lidé věděli, že mohou vodu používat,“ řekla Českému rozhlasu Jágrová.

Pavla Firbacherová, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme