Pražský magistrát čelí kritice opozice kvůli situaci s vodou na Praze 6

Opozice na pražském magistrátu kritizuje vedení města za postup během havárie vody v Dejvicích. Zastupitelé si stěžovali, že od vedení Prahy neměli žádné informace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO)

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) | Foto: Filip Jandourek

Podle exprimátora Bohuslava Svobody z ODS měla jeho nástupkyně ve funkci Adriana Krnáčová z hnutí ANO svolat magistrátní krizový výbor.

„Já nemám jediné slovo proti Praze 6, která dělala všechno, co mohla,“ řekl Svoboda Českému rozhlasu.

„Ale v tomto měla mít podporu hlavního města. Praha měla svolat krizový štáb, okamžitě využít všechny své síly a prostředky na to, aby informaci o tom, proč to je, získala co nejdříve.“

„Aby se závada co nejrychleji odstranila, ale hlavně pro to, aby informovala celé město: co je - a jaké je to riziko,“ míní Bohuslav Svoboda.

Primátorka Adriana Krnáčová, která sama bydlí na Praze 6, ale kritiku odmítá. Podle ní radnice zvládala situaci sama.

Voda v části Prahy 6 už je pitná, ukazují výsledky rozborů

Číst článek

„Já jsem právě proto zůstala v neděli doma, abych monitorovala, co se děje, jakým způsobem Praha 6 zařizuje ochranná opatření. A musím říci, že to bylo zvládnuto velice dobře.“

„Protože v průběhu 1,5 hodiny byly informace rozesety na všechny vstupní dveře. Žádná krize v podstatě nebyla v takovém rozsahu, že by se musel svolat centrální krizový štáb,“ uvedla Krnáčová.

Odpoledne má být jasné, zda je voda v Dejvicích už opět pitná

Pitná voda v pražských Dejvicích a Bubenči už možná poteče dnes odpoledne. Hygienici na základě výsledků virologických testů případně ještě dnes odpoledne odvolají doporučení, aby lidé kohoutkovou vodu nepili.

Voda už neobsahuje koliformní bakterie. Když výsledky vyloučí i výskyt virů, hygienici ji okamžitě označí za pitnou, řekla Českému rozhlasu epidemioložka Zdeňka Jágrová.

Radnice podá kvůli znečištění bakteriemi a viry trestní oznámení na neznámého pachatele.

Kvůli střevním potížím muselo více než 150 lidí vyhledat lékařskou pomoc a dva byli hospitalizováni.

mkp, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme