Publicista Petr Mikšíček získal zpět ztracený dron. V Krušných horách ho našli senioři z Německa

28. květen 2015

Známý publicista, badatel a organizátor přeshraničních akcí Petr Mikšíček přišel před časem v Krušných horách o dron - malý bezpilotní letoun. Na přelomu zimy a jara s ním pořizoval záběry do svého archivu. V blízkosti skalnatého výběžku Meluzína na horském hřebeni se ale přístroj ztratil.

Přestože po něm pátraly desítky lidí, nebyl k nalezení. Po dvou měsících se ale z německého příhraničí ozvali manželé Böhmovi a jejich soused, geolog pan Hartmut. Při své vycházce na českou stranu Krušných hor ztracený dron objevili a odnesli do svého domova, do osady Sachsengrund nedaleko Kraslic.

Právě tam si pro něj majitel také přijel. Dron byl technicky v pořádku. Malý servis zařídili přátelé v Německu. Senioři Petra Mikšíčka kontaktovali ihned poté, co rozklíčovali paměťovou kartu přístroje. Jeho tvář poznali, protože mají doma Mikšíčkovy publikace o Krušných horách. Samozřejmě s fotografií autora.

Pikantní je, že úspěšní hledači našli dron na cestě z akce, kterou pořádal Petr Mikšíček. O několik dní dříve se dokonce s publicistou v Německu potkali na hornické slavnosti. To se ale osobně ještě vůbec neznali.

Najít malý přístroj uprostřed lesů, to bylo jako hledat jehlu v kupce sena. A co se nepovedlo lidem z horské služby, přátelům a kamarádům, to zvládli němečtí důchodci.

Podle Petra Mikšíčka to nemohla být náhoda. „Že to našli tihle Němci, kteří mě znali, měli tu vůli odhalit to tajemství až úplně do konce, to je prostě bonbónek. Pro mě je to nádherný příběh o spolupráci Čechů a Němců. Mě to jen ukazuje, že ti lidé na německé straně jsou hrozně fajn. Je úplná blbost se na ně koukat skrz prsty. Prostě to jsou skvělí lidé, kteří Krušné hory mají rádi. A cokoli v nich je, všechno to berou jako součást svého života. A berou to hrozně pozitivně,“ dodává majitel nalezeného letounu.

autor: zdt
Spustit audio