Rektoři jednali s prezidentem o jmenování sporných profesorů. Zeman názor nezměnil

Prezident Zeman nejmenuje tři kandidáty na profesory. Potvrdil to znovu na schůzce na Pražském hradě, kde jednal s ministrem školství Marcelem Chládkem, rektorem Univerzity Karlovy Tomášem Zimou a rektorkou Vysoké školy ekonomické v Praze Hanou Machkovou. Miloš Zeman nesouhlasí s kandidaturou Jiřího Fajta, Ivana Ošťádala a Jana Eichlera.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: Oficiální Facebook Miloš Zeman - prezident České republiky

Vadí mu jejich údajná sporná minulost. Ošťádal i Eichler podle něj spolupracovali s represivními složkami komunistického režimu.

Oba rektoři rozhodnutí prezidenta přijali, ale přesto trvají na tom, že kandidáti splnili všechny podmínky pro jmenování.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Zeman nejmenuje tři kandidáty na profesory. Potvrdil to znovu na schůzce na Pražském hradě

„Jednání s panem prezidentem se neslo v dobré atmosféře. Nicméně argumenty, které nám zopakoval, jsou pro nás zklamáním, že nám nevyjde vstříc. Proto bychom chtěli rozhodnutí v písemné formě, abychom měli argumentační nástroje vůči našim kolegům i ostatním rektorům, protože se budeme muset poradit, co dál,“ okomentovala rektorka Vysoké školy ekonomické Hana Machková.

Na postupu se dohodnou příští týden na jednání České konference rektorů. Ministr školství Marcel Chládek z ČSSD rektory podpořil a podle něj nic nebrání jmenování kandidátů. Nicméně prý nemá jinou možnost, jak postupovat.

„Ze strany a pozice ministra školství už nemám jinou možnost, jak dál pokračovat. Samozřejmě je to na nějakou další debatu. Druhá věc je vysokoškolský zákon, který je předložen do druhého čtení poslanecké sněmovny, a předpokládám, že se při této debatě otevře i možnost jmenování profesorů a možné úpravy,“ řekl Chládek.

Už dříve se uvažovalo o tom, že by rektory jmenoval například ministr školství nebo předseda senátu. Rektoři na schůzce dostali od Miloše Zemana spisy o dvou kandidátech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rektoři rozhodnutí prezidenta přijali, ale přesto trvají na tom, že kandidáti splnili všechny podmínky pro jmenování

„V případě kolegy Ošťádala jsou to spisy, kde je uveden kontakt, nebo respektive, že přijímal několik zásilek v období let 83 až 89, kde je také uvedeno, že není využíván a nikdy nebyl honorován. Takže informace, které jsem měl z archivu, dá se říct, byly identické,“ uvedl rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

„U docenta Eichlera z Vysoké školy ekonomické se jedná o to, že působil ve vojenském zpravodajství v Československé lidové armádě a v zahraničí,“ popsal další prezidentův důvod Zima.

„Pan prezident mu vyčítá, že působil jako politický pracovník nebo ve vojenské rozvědce. Pro mne má čisté lustrační osvědčení. Ta doba tehdy byla taková,“ komentovala Hana Machková.

U Jiřího Fajta se prezidentovi nelíbilo, že Národní galerie údajně chtěla od Komerční banky, aby část sponzorského daru sloužila jako příspěvek k Fajtovu ředitelskému platu. Jiří Fajt kvůli tomu teď zvažuje žalobu.

Původní květnové předávání dekretů kvůli sporům s prezidentem rektoři bojkotovali. Slavnostní ceremoniál se bude konat 12. června a prezident na něm jmenuje zbylých 42 profesorů. Podle rektorů je pravděpodobné, že se ho akademici zúčastní.

Petra Benešová, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme