Přijetí eura není aktuálním tématem, říká ministr financí Babiš

Přijetí eura by Česko mohlo stát stovky miliard korun, tvrdí ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO. Podle něj tak není přijetí měny aktuálním tématem. Důvodem jsou podle Babiše nejen vysoké odvody do záchranných fondů, ale i neschopnost vyřešit situaci kolem Řecka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Andrej Babiš na celorepublikovém sněmu Hospodářské komory

Ministr financí Andrej Babiš na celorepublikovém sněmu Hospodářské komory | Zdroj: ČTK

„My bychom museli příští čtyři roky po vstupu zaplatit 51 miliard do těch mechanismů, museli bychom garantovat až do výše skoro 400 miliard,“ prohlásil Babiš.

„V této fázi, kdy EU eurozóna není schopna vyřešit Řecko, si myslím, že to není v této situaci téma,“ míní ministr financí.

Kvůli otázce přijetí eura v Česku se v neděli sejde prezident Miloš Zeman s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a guvernérem České národní banky Miroslavem Singerem.

Zeman dnes v článku pro deník Právo napsal, že koruna neuchovává nejlépe svou hodnotu a podléhá velkým výkyvům, zatímco euro je stabilnější měna. Podle něho by také část investic směřujících na Slovensko skončila v Česku, pokud by mělo euro.

Podle guvernéra České národní banky Miroslava Singera, který na prezidenta reagoval na blogu ČNB, však Zemanovy argumenty neodrážejí realitu nebo ignorují kontext ekonomického vývoje.

ČRo, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme